Spojené síly neuspěly se svým kandidátem do vedení DPP, představenstvo zůstává čtyřčlenné

Autobusy DPP, ilustrační foto. Pramen: DPPAutobusy DPP, ilustrační foto. Pramen: DPP

Dozorčí rada Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP)odmítla těsně vůbec řešit, zda se má kandidát Spojených sil pro Prahu Matej

Dozorčí rada Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP)odmítla těsně vůbec řešit, zda se má kandidát Spojených sil pro Prahu Matej Augustín stát pátým členem představenstva. Po jednání dozorčí rady to potvrdil náměstek primátora za Spojené síly Petr Hlubuček.

Podle informací deníku Zdopravy.cz selhala volba hned na začátku: 8 ze 15 členů dozorčí rady odmítlo schválit program jednání dozorčí rady. Augustínova volba byla jediným bodem. „Místo v představenstvu se obsadit musí. Proberu to s kolegy na nejbližším jednání klubu Spojených sil,“ uvedl Hlubuček.

Personální nominace Augustína je dalším sporem v rámci koalice, proti slovenskému manažerovi se postavili Piráti i Praha Sobě.

Hlubuček plán vysvětloval tím, že stávající ekonomický ředitel DPP Peter Hlaváč se podle něj vyjádřil, že chce skončit. Hlaváč ale není v představenstvu a podle něj nebyla jeho slova plně pochopena. „Oznámil jsem i vedení Prahy, že skončím, pokud nebudu mít větší možnost podílet se na řízení firmy, tedy členstvím v představenstvu. Nejsem úplně spokojen s tím, jakým směrem se DPP vyvíjí,“ řekl Hlaváč.

Proč Spojené síly navrhují Augustina? „Jsme přesvědčeni, že je to zkušený odborník z oboru dopravy, kterých opravdu není mnoho. Vítám, že je pan Augustín ze Slovenska, znamená to totiž, že není nijak napojen na české vlivové skupiny,“ řekl Hlubuček. Na dotaz, proč nebylo na tento post vypsáno výběrové řízení uvedl, že současný šéf DPP Petr Witowski rovněž neprošel soutěží.

Části koalice vadí především Augustínova manažerská zkušenost, která je spojena s érou bývalého slovenského premiéra Roberta Fica,V éře Ficovy vlády vedl Augustín státní železniční společnost Cargo Slovakia. Za jeho působení se v roce 2009 podle zpráv médií dostal tento dopravce do ztráty 127 milionů eur. V první polovině roku 2010, než byl odvolán, pak vykázala firma Cargo Slovakia ztrátu 36,3 milionu eur. V té době ale naplno vypukla hospodářská krize.
Páté místo v představenstvu DPP je volné déle než rok.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp představenstvo DPP Spojené síly pro Prahu
1 komentář