Spaní v nákladovém prostoru letadla? Koncept Airbusu čeká na první objednávku

Modul do nákladového prostoru, kde by místo nákladu mohli spát cestující. Foto: AirbusModul do nákladového prostoru, kde by místo nákladu mohli spát cestující. Foto: Airbus

Nápad společností Airbus a Safran přestavět část nákladového prostoru na lehátkovou část pro cestující v ekonomické třídě získal prestižní cenu

Nápad společností Airbus a Safran přestavět část nákladového prostoru na lehátkovou část pro cestující v ekonomické třídě získal prestižní cenu Crystal Cabin Award na veletrhu interiérů letadel Aircraft Interiors v Hamburku. Stalo se tak rok poté, co zde Airbus a tehdejší Zodiac (během roku byl koupen právě společností Safran) nápad představil. Stále se ale čeká na první objednávku od aerolinek.

„Je to koncept, který otevírá možnosti využít letadlo k dalším službám. Od spaní až po hřiště nebo salónky pro jednání,“ uvedl Airbus v tiskové zprávě k získání ceny.

Koncept vyvinutý společně se Safranem počítá s různými moduly, které bude možné jednoduše instalovat namísto kontejnerů pro přepravu nákladu pod palubou pro cestující. Společnost Safran při prezentaci uvedla, že dva zákazníci už požádali o cenovou kalkulaci, zatím si ale takové moduly neobjednali.

Modul představený loni v Hamburku počítal v nákladovém prostoru zatím se čtyřmi místnostmi, v jedné je celkem šest lehátek. Cestující sice nebudou mít výhled, ale budou moci cestovat pohodlně ve vodorovné poloze. Firma ale na konceptu ještě zapracovala, nově by nabídla až 32 míst v podpalubí. Nejčastěji se mluví o využití takových lehátek u ultra dálkových letů včetně zvažovaných spojení z východního pobřeží Austrálie do Evropy, které by trvaly přes dvacet hodin.

Tagy Airbus Safran využití nákladového prostoru letadla
13 komentářů