Španělský CAF dodá až 60 elektrických jednotek pro švédské dráhy SJ

Jednotka CAF Civity pro SJ. Foto: SJJednotka CAF Civity pro SJ. Foto: SJ

Nové jednotky budou jezdit až 200 km/h.

Výrobce kolejových vozidel CAF získal další velkou zakázku na dodávku nových vlaků do Skandinávie. Pro švédské státní dráhy SJ dodá celkem 25 elektrických jednotek s opcí na dodávku dalších 35 kusů. Jednotky budou vycházet z platformy Civity Nordic.

Švédské dráhy oznámily kontrakt v tiskové zprávě. Hodnota kontraktu je 300 milionů eur za prvních 25 jednotek. První vlaky mají být dodány v roce 2026.

Španělský výrobce upozornil, že nové jednotky pro regionální dopravu budou homologovány na skandinávské mrazy, mají zvládnout jízdu i při teplotě -40ºC. Budou pětivozové s maximální rychlostí až 200 km/h. Půjde spojovat až tři jednotky v jednu soupravu s kapacitou zhruba tisíc míst k sezení.

CAF vlastní ve Švédsku od roku 2019 společnost EuroMaint, která je největším hráčem na trhu údržby kolejových vozidel v zemi. Přes tuto firmu vlastní i podíl v českém dopravci Leo Express. Za poslední rok získal CAF zakázky ve Švédsku zakázky na 20 elektrických jednotek pro AB Transitio a osm dvouzdrojových jednotek (biodiesel/elektřina).

Nové jednotky mají jezdit na trasách Stockholm – Västerås – Örebro – Skövde – Göteborg, Stockholm – Uppsala, Linköping – Norrköping – Stockholm – Arlanda – Uppsala – Gävle – Ljusdal a Kalmar – Göteborg.

Tagy CAF sj
1 komentář