Španělské dráhy začaly konkurovat francouzským, spustily vysokorychlostní spojení Barcelona – Lyon

Vysokorychlostní jednotka Renfe AVE 100 v Perpignanu. Foto: RenfeVysokorychlostní jednotka Renfe AVE 100 v Perpignanu. Foto: Renfe

Nové spojení je v nabídce zatím čtyřikrát týdně.

Na síti francouzských vysokorychlostních tratí se objevil třetí státní dopravce, který začal nabízet své služby na komerční riziko samostatně bez spolupráce s francouzskými dráhami SNCF. Španělské Renfe ve čtvrtek zahájilo spojení mezi Lyonem a Barcelonou, do konce měsíce přibude ještě linka Madrid – Marseille.

Renfe spojení nabízí pod novou značkou AVE International. Dnes poprvé řídil vlak španělský strojvedoucí po francouzské trati dál než za Perpignan. Spojení Lyon – Barcelona v minulosti existovalo, vlaky ale jezdily ještě ve spolupráci se SNCF a ve Francii je řídil francouzský strojvedoucí. Vstup Renfe do Francie je součástí mezinárodní expanze a současně i trošku odplatou za vstup SNCF na španělský trh.

První dvě linky, které jsou navíc v provozu jen čtyřikrát týdně, jsou zatím jen začátkem další expanze. To naznačuje i výstava snímků „Queen Stage, Paris Goal“ s fotkami španělských cyklistů na Tour de France. Paříž je dalším cílem, kam chtějí Renfe jezdit. Už dříve začaly jezdit do Paříže italské státní dráhy Trenitalia.

Renfe začalo s prodejem jízdenek teprve před třemi týdny, za tu dobu prodalo 43 000 jízdenek. Dopravce nasadil velmi nízké ceny v rámci akce, kdy lze spojení Lyon – Barcelona pořídit již za 29 eur. V kombinaci s jízdenkou Deutsche Bahn a Českých drah se tak dá dostat z Česka do Barcelony za ceny pod sto eur.

Renfe zatím nasadí na trasy jednotky AVE řady 100, později by se měly objevit na mezinárodních spojích nové jednotky Avril, které čekají na schválení. Vlaky AVE spojí Barcelonu s Lyonem za 5 hodin. Od 28. července spoje dojedou do Marseille (5 hodin z Barcelony a 8 hodin z Madridu).

Jízdní řády nového spojení Renfe do Francie. Foto: Renfe
Tagy AVE International Barcelona - Lyon Madrid - Marseille renfe VRT vysokorychlostní tratě ve Francii
Žádné komentáře