Soutěž na stavbu půlmiliardového obchvatu Svoru má vítěze, cena spadla o čtvrtinu

Silnice I/9 ve Svoru. Foto: Google Street ViewSilnice I/9 ve Svoru. Foto: Google Street View

Stavba má začít do konce letošního roku.

Sdružení firem Colas CZ a MI Roads bylo vyhlášeno vítězem soutěže na stavbu obchvatu Svoru v Libereckém kraji na silnici I/9. Stavba by měla začít ještě letos.

O výběru vítěze informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Sdružení nabídlo v soutěži z pěti nabídek nejnižší cenu: 469,2 milionu korun bez DPH (73,4 % předpokládané hodnoty). Druhá nejlevnější nabídka byla za 489 milionů korun. Nad předpokládanou cenu 635 milionů korun se nedostala žádná nabídka. Běží ještě lhůty na odvolání, poté může dojít k podpisu smlouvy.

Obchvat má již stavební povolení, podle Mátla má začít stavba letos v posledním čtvrtletí. Nový obchvat je dlouhý 1,877 kilometru, je navržen jako dvoupruhový s jedním stoupacím pruhem.

Trasa obchvatu Svoru. Foto: ŘSD

ŘSD původně plánovalo širší verzi, kvůli úspoře nákladů ale centrální komise ministerstva dopravy rozhodla o zúžení. Součástí stavby jsou přeložky stávajících komunikací, inženýrských sítí, nové mostní objekty a protihlukové stěny. Jedná se o novostavbu v nezastavěném území vedoucí převážně po zemědělsky využívaných pozemcích.

„Výstavbou přeložky silnice I/9 dojde k odstranění dopravně závadných míst nacházejících se na stávající trase a podstatnému zlepšení životního prostředí v obci Svor,“ uvedlo ŘSD. Obcí denně projede přes šest tisíc aut, z toho více než šestina jsou kamiony. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

První čtyřpruh na I/9 je hotový, zmizela nebezpečná křižovatka

Tagy Colas CZ I/9 I/9 Svor MI Roads obchvat Svoru Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
2 komentáře