Soud rozšířil věřitelský výbor ČSA, je v něm další banka a prodejce letenek

Airbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSAAirbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSA

Prodejce letenek chystá podle svých slov hromadné přihlášení věřitelů z řad koncových zákazníků.

Na činnost insolvenčního správce Českých aerolinií bude nově dohlížet i UniCredit Bank a prodejce letenek Airticket Centrum. Městský soud v Praze vyhověl jejich žádosti a dnes je jmenoval do prozatímního věřitelského výboru.

Vyplývá to z dokumentů v insolvenčním rejstříku. UniCredit Bank v rámci insolvence přihlásila pohledávku ve výši 45 milionů korun. Airticket Centrum se domáhá zhruba deseti tisíc korun. Oba věřitelé soud požádali o členství v prozatímním výboru. Prodejce letenek podle svého vyjádření připravuje přihlášení vícero pohledávek v celkové hodnotě několika milionů korun českých. „Díky zkušenostem z fungování na trhu letenek a taky znalostem požadavků koncových klientů – většiny věřitelů dlužníka – předpokládá věřitel, že by mohl jako člen prozatímního věřitelského výboru přispět k naplnění účelu insolvenčního řízení,“ uvedla firma v žádosti.

ČSA dluží letištím i za navigační služby

Soud minulý týden stanovil čtyřčlenný prozatímní věřitelský výbor. Jeho členy jsou Czech Airlines Technics, které patří pod státní Letiště Praha, Česká spořitelna, obchodní zastoupení ČSA v Polsku a Maďarsku Air World Services a cestující Tomáš Hefr. Prozatímní výbor schvaluje kroky insolvenčního správce a dohlíží na jeho činnost až do první schůze věřitelů naplánované do června.

Soud stále nevysvětlil, jak je možné, že je ve věřitelském výboru společnost Air World Services. Ve statutárních orgánech firmy působí Ivana Müllerová, její manžel Radek je v představenstvu ČSA. „Členy ani náhradníky věřitelského výboru nemohou být osoby, u kterých je vzhledem k jejich vztahu k dlužníkovi důvod pochybovat o jejich nepodjatosti,“ uvádí se v insolvenčním zákoně. Soud od pátku na dotazy ke jmenování této firmy do věřitelského výboru neodpověděl.

ČSA soudu tento týden navrhly, aby se věřitelský výbor co nejdříve sešel a zástupci firmy mohli představit další plány pro nadcházející týdny. Tento týden současně zveřejnily další seznam věřitelů. Z něj vyplývá, že dluží například za navigační služby nebo letištím.

ČSA mají podle insolvenčního návrhu přibližně 266 věřitelů především z řad dodavatelů a zhruba 230 tisíc věřitelů z řad cestujících především z titulu v minulosti nerealizovaných letů. Dodavatelům dluží zhruba 800 milionů korun, cestujícím pak miliardu korun. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol.

Tagy České aerolinie ČSA
31 komentářů