Soud řeší tragickou nehodu v Olomouci. Seniorky zachycené tramvají si řidič nevšiml

Tramvajová linka č. 4 v Olomouci na zastávce Autobusové nádraží podchod. Zdroj: FB DPMOTramvajová linka č. 4 v Olomouci na zastávce Autobusové nádraží podchod. Zdroj: FB DPMO

Soud jednání odročil, kvůli rozdílným výpovědím chce znalecký posudek.

Na dveře, které se při vystupování neotevřely, doplatila mimo jiné šestaosmdesátiletá žena, která loni v září zahynula pod koly olomoucké tramvaje. Seniorka poté přešla ke druhým dveřím, vystupovala však již za zvukového znamení; zavírající dveře ji zachytily a strhly pod vůz, vyplynulo to dnes z výpovědí svědků u olomouckého okresního soudu.

Z nehody se před ním zodpovídá řidič tramvaje, obžalován je z usmrcení z nedbalosti. Podle některých svědků jízda řidiče nebyla k cestujícím příliš ohleduplná, nereagoval po nehodě ani na nouzová tlačítka. Řidič vinu odmítá.

Nehoda se stala 14. září ve Wolkerově ulici u Výstaviště Flora ve druhém voze. „Na zastávce u Flory odešla starší paní od prostředních dveří, které se neotevřely, ke dveřím dopředu. Ve chvíli, kdy se ozvalo zvukové zařízení, stála již na druhém schodě a vystupovala dál, bohužel ji to chytlo. Ozval se výkřik a paní zůstala pod tramvají,“ popsala svědkyně. „Vyskočili jsme, všichni jsme v tu chvíli šíleli a mačkali zařízení, tramvaj na to vůbec nereagovala a jela dál. Volala jsem policii, křičela jsem do telefonu: ‚On nezastavuje, co máme dělat‘,“ uvedla žena.

Řidiče nakonec zastavili cestující až na druhé zastávce, o nehodě prý vůbec nevěděl. Dva ze svědků vypověděli, že už o zastávku dřív dveře přivřely tašku jedné z nastupujících. „Byla to rychlá jízda, velmi rychlé odjezdy, málo času na nástup a výstup cestujících. Už u Okresního soudu prostředními dveřmi nastupovala starší paní, které při nástupu přivřely dveře tašku. Na zastávce u Flory chtěla poškozená vystoupit, prostřední dveře se jí však nepodařilo otevřít, proto šla svižně k prvním dveřím, které byly otevřeny,“ popsala další svědkyně. Pak už slyšela jen výkřik.

Za řidičem stojí i DPMO

Řidič tramvaje rychlou jízdu dnes u soudu odmítl, poukázal na to, že po městě mají tramvaje omezenou rychlost na 20 nebo 30 kilometrů. „Nehovořil bych o rychlé jízdě,“ doplnil řidič.

„Jde o to, jak tramvaj dojíždí k zastávce a rozjíždí se,“ podotkla k tomu svědkyně. Lidé se přitom shodli, že se seniorka při výstupu nejprve snažila tlačítkem otevřít dveře nejblíž. „Pokud prostřední dveře nešly otevřít, paní zřejmě malou silou zmáčkla tlačítko, jde o starší tramvaj. Já to z místa řidiče nemohu blokovat, aby se otevřely jen některé z dveří,“ uvedl řidič.

Obžalovaný vinu odmítá, podle obhajoby žena začala vystupovat v době, kdy už vystupovat neměla, tedy po zaznění signálu ohledně opuštění dveřního prostoru. „Pořád jsem pozoroval zrcátko, paní jsem však neviděl,“ uvedl řidič, za kterého se postavil i Dopravní podnik města Olomouce. Poukázal i na složitou dopravní situaci na tomto místě. Podle žalobce se ale v kritický okamžik, kdy ženu vidět mohl, tím směrem nepodíval.

Soud případ odročil na 10. září. Chce provést znalecký posudek, obhajoba žádá i konfrontaci znalců kvůli rozdílnému pohledu na dopravní situaci. Soud počítá i s vyšetřovacím pokusem na osudné zastávce. Objasnit má to, zda řidič mohl situaci vidět v zrcátku, uvedl soudce Petr Bednář.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO
38 komentářů