SOR vyhrál půlmiliardovou zakázku na nové autobusy pro Bratislavu

Autobus SOR NS 12 Electric v barvách DPB. Foto: DPBAutobus SOR NS 12 Electric v barvách DPB. Foto: DPB

Autobusy budou cestujícím ukazovat informace o reálných odjezdech dalších spojů.

Zakázku na „krátké“ dvanáctimetrové autobusy pro Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhrála česká společnost SOR Libchavy. Do slovenské metropole má dodat až 80 nových autobusů SOR NS 12.

Vítězství SOR Libchavy oznámil DPB v tiskové zprávě. Půjde o rámcovou smlouvu. Nahradí starší autobusy, které jezdí 12–14 let.

Autobusy SOR NS 12 v Bratislavě dosud nejezdí, pouze několik elektrobusů v designu tohoto vozidla. DPB vysoutěžil zakázku za 19,08 milionu eur, jeden autobus tak vyjde na 238,5 tisíc eur (6,020 milionu korun). Autobusy budou mít kapacitu 104 cestujících, budou vybaveny naftovým motorem o výkonu 210 kW. DPB si je nechá vybavit monitorováním mrtvého úhlu pro řidiče.

Vozidla budou vybavena wifi připojením a USB nabíječkami, budou plně klimatizovaná. Chybět nebude systém automatického počítání cestujících. Informační systém má cestujícím ukazovat i aktuální odjezdy dalších autobusů v reálném čase.

DPB kupoval dvanáctimetrové autobusy naposledy v roce 2017. Autobusy v Bratislavě prochází velkou proměnou, do slovenského hlavního města dorazily už první nové kloubové autobusy od tureckého Otokaru.

Tagy Dopravný podnik Bratislava DPB SOR Libchavy SOR NS 12
26 komentářů