Solaris získal největší zakázku na vodíkové autobusy, 25 jich koupí Poznaň

Solaris Urbino 12 Hydrogen. Foto: SolarisSolaris Urbino 12 Hydrogen. Foto: Solaris

Polský výrobce dodá Poznani vozidla Urbino 12 hydrogen.

Poznaň si objednala 25 vodíkových autobusů Solaris Urbino 12 hydrogen. Pro polského výrobce jde o největší zakázku na vodíkové autobusy Urbino. Vozidla se připojí k flotile provozovatele veřejné dopravy MPK Poznaň ve druhé polovině roku 2023. Nákup vzešel z výběrového řízení, kde dopravce požadoval patnáct autobusů, využil však opce a rozšířil objednávku o dalších deset.

Půjde o absolutní novinku ve flotile MPK Poznaň. Od těchto vozidel máme velká očekávání a pevně věřím, že svou roli úspěšně sehrají. Nákup nás navíc přibližuje ke splnění standardů e-mobility, které jsou na nás kladeny. Potřebujeme, aby 30 % našeho vozového parku bylo v roce 2028 bezemisní. Vozidla s nulovými emisemi nyní tvoří 18 % našeho vozového parku, ale po dodávce příslušných vodíkových autobusů toto číslo vzroste na přibližně 25 %, protože vyřadíme starší vozidla, řekl Krzysztof Dostatni, generální ředitel MPK Poznaň.

Vodíkový Urbino 12 hydrogen je vybaven palivovými články o výkonu 70 kW a na jedno natankování urazí až 350 km. Autobusy budou doplňovat vodík na čerpací stanici na Varšavské ulici poblíž nádraží. Smlouva s PKN Orlen byla podepsána na konci srpna letošního roku. Cestujícím bude k dispozici 31 míst k sezení, z toho deset plně bezbariérových.

MPK Poznań provozuje dnes již 58 elektrických autobusů Solaris, tedy téměř 20 % svého vozového parku. Vodíkové vozy Urbino 12 tvoří spolu s elektrobusy a trolejbusy klíčovou část bezemisních vozidel Solarisu. Výrobce dosud dodal 62 vodíkových vozidel dopravcům z Itálie, Německa, Nizozemska, Švédska, Francie a Polska. Autobusy získá také Dopravní podnik města Ústí nad Labem a o jejich pořízení usiluje i Ostrava.

Tagy MPK Poznaň Poznaň Solaris Bus & Coach Solaris Urbino Hydrogen vodíková mobilita
6 komentářů