Smyčka Ústřední hřbitov v Brně začne po opravě opět sloužit tramvajovému provozu

Smyčka Ústřední hřbitov v Brně po opravě. Pramen: DPMBSmyčka Ústřední hřbitov v Brně po opravě. Pramen: DPMB

Výstup a nástup bude nově bezbariérový, řidiči zde najdou nové sociální zázemí

Tři měsíce trvající oprava smyčky Ústřední hřbitov v Brně je u konce. Téměř 800 metrů nových kolejí začne sloužit běžnému tramvajovému provozu v neděli. Výstup a nástup bude nově bezbariérový, řidiči zde najdou nové sociální zázemí. Oznámil to dnes Dopravní podnik města Brna (DPMB).

„Technický stav smyčky Ústřední hřbitov dlouhodobě vyžadoval opravu. Místo díky ní značně prokouklo,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková. Vedle drážní infrastruktury prošlo rekonstrukcí i okolí smyčky, nové jsou například chodníky.

Ve smyčce jsou stejně jako doposud dvě koleje (vnitřní a vnější), které za výstupními zastávkami propojuje nová kolejová spojka. V provozu to umožní snadné předjíždění tramvajových souprav, které přijíždí do smyčky, a také bezproblémové odstavení vozů při poruše. Díky prodloužení vnitřní koleje smyčky se do smyčky vejde víc tramvají. Novinkou je i vybudování ostrůvku u vnitřní koleje, což umožní bezpečný výstup cestujících.

Po dobu výluky do smyčky nemohly zajíždět tramvaje, spoje na lince 2 dopravní podnik vedl ve změněné trase Stará osada – Modřice, smyčka a spoje na lince 5 odkláněl ze zastávky Celní do smyčky Švermova. Obě linky se od 12. prosince 2020 vrací na své původní trasy končící ve smyčce Ústřední hřbitov.

Náklady na opravu smyčky a přilehlého úseku trati činily 63 milionů korun.

Smyčka Ústřední hřbitov v Brně po opravě. Pramen: DPMB

Smyčka Ústřední hřbitov v Brně po opravě. Pramen: DPMB

Tagy DPMB smyčka Ústřední hřbitov
6 komentářů