Smrtící hostina. Britští silničáři brojí proti vyhazování odpadků z aut, škodí i ohryzky

Kampaň proti vyhazování odpadků z aut. Pramen: National HighwaysKampaň proti vyhazování odpadků z aut. Pramen: National Highways

Odhady organizace Keep Britain Tidy hovoří až o třech milionech mrtvých zvířat ročně.

Britský správce silnic a dálnic National Highways spustil ve spolupráci s ochránci zvířat kampaň proti vyhazování odpadků z aut. Poukazuje především na to, že odpad podél silnic znamená smrtící past pro volně žijící zvířata.

Silničáři se spojili s ochránci z organizace RSPCA, která se už více než 200 let zasazuje o lepší životní podmínky zvířat. Mimo jiné eviduje hlášení o mrtvých či zraněných zvířatech podél silnic, přičemž denně zaznamená deset takových hlášení. Jde přitom jen o špičku ledovce, odhady organizace Keep Britain Tidy hovoří až o třech milionech mrtvých kusů ročně.

Vedle toho, že odpad sám o sobě může zvířata uvěznit a zranit, působí především jako lákadlo, za kterým se zvířata k silnicím stahují a následně končí pod koly aut. Kampaň proto řidičům připomíná, že z oken nesmí létat ani zbytky potravy, například ohryzky či slupky od jablek, které mnoho řidičů považuje za pro přírodu neškodné.

Průzkum National Highways odhalil, že zhruba polovina motoristů neměla o smrtícím účinku zbytků potravy ani ponětí. Třetina toto chování dokonce považovala za zvířatům prospěšné. Zajímavostí je, že více než 90 % motoristů uvedlo, že odpadek na krajnici nikdy nevyhodili, přes 60 % z nich ale vidělo, jak to dělá někdo jiný.

„Odhazování odpadků je obrovský společenský problém. Není to jen nevzhledné, ale může to mít smrtící dopad na volně žijící zvířata. Krajnice se tím mění v místa poslední hostiny,“ uvedl generální ředitel National Highways Nick Harris.

Každodenní sbírání odpadu podél silnic a dálnic navíc podle něj brzdí provoz a způsobuje dopravní zácpy. „Pokud by lidé odpadky z aut nevyhazovali, nebylo by je třeba sbírat. Vyzýváme všechny účastníky silničního provozu, aby si své odpadky vzali s sebou domů,“ doplnil Harris.

National Highways zkouší také informační dopravní značky nebo textové zprávy. Nová kampaň se objeví v rádiu, na billboardech u silnic, na plakátech na dálničních odpočívkách a čerpacích stanicích a na sociálních sítích.

Tagy National Highways ochrana zvířat Velká Británie
27 komentářů