Smlouva zatím není. Proti vítězství Eltoda v tendru na registrační značky přišly námitky

Registrační značky. Foto: Ministerstvo dopravyRegistrační značky. Foto: Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy zatím nemůže podepsat smlouvu se společností Eltodo, kterou v dubnu vyhlásilo vítězem soutěže na dodávku registračních značek na

Ministerstvo dopravy zatím nemůže podepsat smlouvu se společností Eltodo, kterou v dubnu vyhlásilo vítězem soutěže na dodávku registračních značek na příštích šest let. Proti jeho rozhodnutí podal některý z dalších uchazečů námitky.

„Můžeme v obecné rovině potvrdit, že zadavatel obdržel námitky proti rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky, přičemž dále bude postupovat přesně tak, jak zákon o zadávání veřejných zakázek ukládá: námitky posoudí a rozhodne o nich v zákonné lhůtě,“ uvedl mluvčí ministerstva František Jemelka. O jaké námitky jde, neupřesnil. Rozhodnutí o námitkách musí být vydáno nejpozději 27. května.

Hodnotící komise vybrala společnost Eltodo, která přišla s cenou 38 korun bez DPH za jednu značku. To je o sedm korun méně, než kolik stát dnes platí. Do soutěže se přihlásilo pět uchazečů. Podle ministerstva stát ušetří díky nabídce Eltoda 60 milionů korun za šest let.

Ministerstvo doposud platí ročně 63,5 milionu korun bez DPH. Nová cena u všech rozměrů registračních značek je 53,4 milionu korun bez DPH. Stát očekává roční výrobu 1 394 868 kusů ve všech 105 typech tabulek.

Ministerstvo dopravy začalo tendrovat dodávky registračních značek před čtyřmi lety, kdy se zbavilo dlouholeté smlouvy se společností Hicon. Smlouva byla podepsána v roce 2002 za vlády premiéra Miloše Zemana; resort dopravy vedl Jaromír Schling. Podle propočtů stát od té doby v porovnání s cenami ze soutěže v roce 2016 za značky zbytečně zaplatil přes miliardu korun navíc.

Od dubna 2017 dodává značky společnost Security Paper Mill v průměru za 45 korun. Předtím stát platil v průměru 77 korun za tabulku. Dříve byla cena ještě výrazně vyšší, přesahovala stokorunu.

Tagy Ministerstvo dopravy registrační značky
7 komentářů