dkv-spojujeme

Smartwings ruší kvůli uzemněným MAXům linku do Dubaje, nasadí výjimečně A330

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Pravidelné letecké spojení Prahy a Dubaje je první linkou, kterou musí letecká společnost Smartwings zrušit kvůli uzemnění letadel Boeing 737

Pravidelné letecké spojení Prahy a Dubaje je první linkou, kterou musí letecká společnost Smartwings zrušit kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8.

Firma se na trasu naposledy vydá 28. března, další lety jsou zrušené. Vyplývá to z údajů v rezervačním systému i dopise prodejcům letenek. „Vážení obchodní partneři, v návaznosti na situaci s B737 MAX 8 a B737 MAX 9 si vám dovolujeme oznámit, že od 30/3/2019 (včetně) jsou zrušeny všechny lety QS1200/1 Praha – Dubaj – Praha. Děkujeme za pochopení,“ uvedla firma v dopise prodejcům. Vyjádření Smartwings zjišťujeme.

Pro Smartwings není zrušení letů do Dubaje až tak velkou ránou, firma původně plánovala do Dubaje létat jen do půlky dubna a pak linku přerušit a znovu ji obnovit až na podzim. Do Dubaje firma létala často právě s 737 MAX 8.

Rezervační systém ukazuje, že například zítra firma mimořádně na linku nasadí Airbus A330-300 OK-YBA Českých aerolinií. Stejné letadlo se už v pátek objevilo například na lince do Barcelony. ČSA toto letadlo původně neměly mít od čtvrtka k dispozici, protože byla naplánována revize stroje na Maltě. I proto se po dohodě s Korean Air neprodávaly lety provozované ČSA na celý týden od minulého čtvrtka. „Nicméně na Maltě se neuvolnila linka údržby tak, jak bylo původně plánováno, proto je odlet OK-YBA odsunut na noc z této neděle na pondělí. Volnou kapacitu OK-YBA v těchto tří dnech využijeme na pokrytí letů v rámci koncernu Smartwings. Ukončení revize OK-YBA na Maltě je plánováno podle původního termínu, tedy ve čtvrtek,“ dodal mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8 postihlo i dalšího dopravce na trase z Prahy do Dubaje, společnost flydubai. Firma místo toho nasazuje Boeingy 737-800.

Zatím není stále jasné, jak budou letadla dlouho uzemněna. V médiích se objevují různé informace o termínech mezi dubnem až červnem, Boeing ani americký úřad FAA ale oficiálně žádný termín neuvedl.

Odstavení letadel způsobuje dopravcům velké škody, aerolinky zatím většinou oznámily, že budou chtít po Boeingu jejich proplacení.

Tagy boeing 737 MAX 8 Praha - Dubaj PRG-DXB smartwings uzemnění letadel 737 MAX
11 komentářů