Smartwings přebírají linky ČSA do Ruska, jedinou výjimkou je spojení do Moskvy

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Novým dopravcem na linkách z Česka do Ruska bude od 21. února společnost Smartwings. Na ni přešla práva pro provoz

Novým dopravcem na linkách z Česka do Ruska bude od 21. února společnost Smartwings. Na ni přešla práva pro provoz linek do ruských destinacích po Českých aerolinií.

Vyplývá to z rozhodnutí ministerstva dopravy o přidělení leteckých práv pro lety do Ruska. Podle rozhodnutí přechází práva Smartwings na trasy, které už ani z českých dopravců nikdo aktuálně nelétá.

Konkrétně jde o lety z Prahy do Kazaně, Samary, Rostova na Donu a Petrohrady, povolení se týká i linky z Prahy do Jekatěrinburgu, kterou ČSA nedávno ukončily. Stejně tak skončil i provoz na lince Karlovy Vary – Moskva, Smartwings má ale podle rozhodnutí ministerstva oprávnění létat i na této trase.

Samostatnou kapitolou je linka z Prahy do Moskvy, kde ČSA dál zůstávají s jedním letem denně, druhý zajišťují Smartwings. Čeští dopravci jsou ale na lince už ve značné menšině proti Aeroflotu, který létá šestkrát denně.

Podle rezervačního systému bude Smartwings na linky nasazovat své Boeingy 737, často nejnovější MAX 8. ČSA tyto lety také dál nabízejí jako codeshare.

ČSA a Smartwings o převod leteckých práv zažádaly loni v prosinci. Letecký provoz mezi Českem a Ruskem podmiňuje vládní smlouva stará přes půlstoletí. Ta je v pravidlech nasazování letadel k dopravcům značně restriktivní. Neumožňuje na linky nasazovat letadla vypůjčená v režimu ACMI, i když se jedná o stroje ze stejného koncernu, registrované v ČR. Nasazením boeingů namísto airbusů a319 se zvýší kapacita na této lince ze 144 na 189 cestujících.

Tagy České aerolinie letecké spojení do Ruska smartwings Top
11 komentářů