Smartwings odmítají uznat ve firmě odborovou organizaci

Boeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Smartwings odlétá z Prahy. Foto: Letiště Praha

V letecké společnosti Smartwings vznikla poprvé v historii odborová organizace.  Vedení firmy ji ale odmítá uznat. Podle Hospodářských novin, které o

V letecké společnosti Smartwings vznikla poprvé v historii odborová organizace.  Vedení firmy ji ale odmítá uznat. Podle Hospodářských novin, které o vzniku organizace informovaly jako první, to může zkomplikovat chystané propouštění.

Odborovou organizaci založili v únoru již tři propuštění zaměstnanci. Předseda organizace Patrik Jaška tvrdí, že odboráři splnili všechny potřebné podmínky pro založení. Jaška ve firmě pracoval přes dvanáct let jako palubní průvodčí, jeho další kolegové ještě déle.

Podle zákoníku práce musí přitom vedení firmy projednat s odboráři i hromadné propouštění, ke kterému se ve firmě chystá. „Právní nejistota by pak v krajním případě mohla již podaný záměr Smartwings na hromadné propouštění z formálních důvodů zpochybnit a bylo by nutné ho zopakovat. To by pak prodloužilo výpovědní lhůtu lidí, jichž by se to týkalo,“ uvedly Hospodářské noviny.

Podle Jašky se k organizaci hlásí desítky lidí, opřít se mohou i pomoc odborářů v sesterských Českých aeroliniích. S nimi musí vedení firmy propouštění projednat, ale pouze v ČSA.

Smartwings ale odborovou organizaci neuznávají. „Nemají žádné oprávnění se do médií vyjadřovat k soukromé společnosti Smartwings. Jde o svévolné šíření dezinformací ze strany bývalých zaměstnanců,“ uvedla pro HN mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková. Dopravce nevyloučil, že se bude bránit právní cestou kvůli poškozování „dobrého jména“. Odboráři tvrdí, že chtějí jen hlídat postup aerolinek podle zákoníku práce.

Ze Smartwings má podle plánů firmy odejít něco přes 10 procent zaměstnanců, jichž je 1 440. Mnohem více budou propouštěním postiženy ČSA: z jejich 630 zaměstnanců má odejít celkem 313 lidí, tedy prakticky polovina.

Tagy smartwings Smartwings Group Top
179 komentářů