Smartwings hledají letušky pro spojení z Prahy na Balkáně, v ČSA řeší jejich nadbytek

Boeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: SmartwingsBoeing 737-800 společnosti SmartWings. Foto: Smartwings

Nedostatek lidí na trhu práce přinutil leteckou společnost Smartwings hledat nově zaměstnance pro lety z Česka i v zahraničí. Firma

Nedostatek lidí na trhu práce přinutil leteckou společnost Smartwings hledat nově zaměstnance pro lety z Česka i v zahraničí. Firma spouští v příštích dnech náborovou kampaň v Rumunsku, Bulharsku a Litvě.

Jde o práci takzvaných palubních průvodčích, lidově řečeno letušek a stevardů. Nabídky se objevily na některých specializovaných serverech. Za kontrakt na letní sezónu nabízí firma základní plat 5860 eur za sezónu (zhruba 150 tisíc korun), neuvádí ale o kolik měsíců jde.

Vzhledem k plánovanému růstu provozu koncernu Smartwings a rozvoji flotily je nezbytné pro zajištění provozu navýšit počty palubních průvodčích,“ řekla mluvčí Smartwings Vlaďka Dufková. Podle ní firma pro všechny své základny po Evropě potřebuje navýšit na sezónu počty palubních průvodčích o 700 lidí.

Výběrová řízení běží od začátku roku, nicméně z důvodu situace na trhu práce jsme pro sezónu 2019 vypsali výběrová řízení na pozici palubní průvodčí pro bázi Praha i v jiných zemích EU,“ potvrdila Dufková.

Hledání letušek probíhá v době, kdy naopak řeší Smartwings jejich nadbytek v Českých aeroliniích. Podle dopisu, která má redakce k dispozici, zatím není u zaměstnanců ČSA velká ochota přejít dočasně do Smartwings. „Podle obchodního plánu ČSA a vývoje flotily na rok 2019 evidujeme v ČSA počet CC (cabin crew – palubní průvodčí, pozn. redakce) o přibližně 100 osob vyšší, než jaký budeme letos na pokrytí letového provozu skutečně potřebovat. Z toho vyplývá, že pokud se cca 70 dalších CC ČSA dobrovolně nepřihlásí k dočasnému přidělení do SW, nebude mít ČSA v dohledné době pro stejný počet CC uplatnění a bude muset přistoupit k organizační změně společnosti,“ uvádí se v dopise. ČSA ani Smartwings ho nekomentovaly.

Tagy České aerolinie smartwings Top
15 komentářů