Smartwings hlásí další růst, letos firma převezme 15 nových letadel

Boeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště PrahaBoeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště Praha

Letadla společností Smartwings (do prosince loňského roku Travel Service) a České aerolinie loni přepravila na celkem 8,8 milionů cestujících, což

Letadla společností Smartwings (do prosince loňského roku Travel Service) a České aerolinie loni přepravila na celkem 8,8 milionů cestujících, což představuje meziroční nárůst o 7,5 %. Dalších 1,3 milionů letělo s letadly skupiny na linkách pro jiné dopravce. Letadly Smartwings Group tak loni letělo přes 10 milionů cestujících.

Čísla o počtech cestujících dnes zveřejnily Smartwings v tiskové zprávě. Poprvé i souhrnně za všechny firmy ve skupině včetně ČSA.

Pravidelné linky Smartwings a ČSA loni využilo celkem 5,7 milionu cestujících, přičemž více než 3 miliony klientů letěly pravidelnými linkami Smartwings (2017: 2,86 milionů) a téměř 2,7 milionu pasažérů linkami ČSA (2017: 2,68 milionu). Dalších 3,1 milionu cestujících přepravila Smartwings Group na charterových letech z ČR, Polska, Francie, Slovenska, Maďarska, Izraele, Dánska a Rakouska. Právě severské země a Rakousko se staly dalšími novými trhy, kde skupina Smartwings otevřela nová letecká spojení z Kodaně, Billundu (Dánsko) a Vídně do destinací ve Středomoří.

Podle předběžných odhadů vykáže Smartwings Group za rok 2018 konsolidované tržby ve výši 30 miliard korun.

Získávání dalších trhů, rozšiřování základen a provozování letů z celkem z osmi zemí řadí Smartwings Group na pozici jednoho z nejrychleji rostoucích leteckých přepravců ve středoevropském regionu,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings.  „Díky novým moderním strojům 737 MAX 8 s větším doletem jsme získali konkurenční výhodu. To nám umožnilo otevření nových přímých leteckých spojení z Tel Avivu do Madridu a na ostrov Tenerife, z Prahy do Salalah v Ománu a z Vídně na Kapverdské ostrovy,“ dodal.

Smartwings Group se dařilo i v oblasti pronájmu letadel s posádkami do zahraničí (tzv. ACMI kontrakty). Skupina loni létala pro 7 jiných leteckých společností dvě desítky letadel z flotily Smartwings Group našly během zimních měsíců využití na americkém a evropském kontinentu.

Firmu letos čeká největší obnova letadel v historii: po šesti nových letadlech Boeing 737 MAX 8 převezme letos od amerického výrobce dalších patnáct nových strojů. První z letošní dodávky měl dorazit už ve čtvrtek, zatím ale došlo k posunu dodávacího letu. Flotila Smartwings Group nyní čítá 61 letadel.

Tagy boeing 737 MAX 8 České aerolinie smartwings Smartwings Group Top
22 komentářů