Sluneční ostrov. Budějovice zbudují nové rameno Vltavy, vytvoří souostroví a náplavku

Možná budoucí podoba vltavské náplavky pod Dlouhým mostem v ČB, starší vizualizace. Pramen: Město České BudějoviceMožná budoucí podoba vltavské náplavky pod Dlouhým mostem v ČB, starší vizualizace. Pramen: Město České Budějovice

Stavba ostrovů by měla začít nejpozději 1. října 2024, hotovo má být do konce června 2025.

Město České Budějovice zahájí příští rok výraznou proměnu Vltavy po proudu od Dlouhého mostu u Jiráskova nábřeží, když ve druhé polovině roku začne uskutečňovat projekt Slunečního ostrova. Ostrov vznikne zbudováním nového říčního ramene o šířce 12 metrů a délce 411 metrů vpravo od koryta řeky.

Fakticky půjde o souostroví, neboť Sluneční ostrov bude rozdělen na dvě části, které budou propojeny kameny. Celkové náklady mají být zhruba 50 milionů korun, pro příští rok město na akci vyčlenilo v rozpočtu 30 milionů korun. V místě vznikne také cyklostezka.

Nedaleko od budoucích ostrovů končí/začíná pod Jiráskovým jezem vltavská vodní cesta, v sousedství Povodí Vltavy dokončilo v únoru 2022 novou 255 metrů dlouhou přístavní hranu. Projekt ostrovů na ni naváže, nové říční rameno ale lodím sloužit nebude. Jeho hloubka bude od 0,9 metru po 1,2 metru, vodu přitom nebude vzdouvat žádné vodní dílo.

„Plavební dráhy v řece Vltavě se stavba nedotkne. Přibude tam pouze označení vodní cesty navržené po konzultaci se Státní plavební správou,“ řekl deníku Zdopravy.cz náměstek primátorky pro investice Petr Maroš.

Stavba ostrovů by měla podle něj začít nejpozději 1. října 2024, hotovo má být do konce června 2025. Svahy ostrovů budou přizpůsobeny co nejlepšímu přístupu k vodě, vzniknout má pobytové schodiště a náplavka pro pěší.

Ze souše budou na ostrovy pouze dva přístupy. Na ostrov číslo 1 se bude vstupovat pomocí 3D tištěných dílců z betonu, na ostrov číslo 2 bude přístup vytvořen pomocí monolitické betonové desky.

„Cílem je co nejvíce přiblížit řeku Budějovičákům, návštěvníkům i turistům a zároveň zlepšit biodiverzitu v dané lokalitě. Pro pohodlný pobyt na ostrovech byla navržena výsadba stromů, které svým zastíněním usnadní pobyt v teplých měsících. Věřím, že se ostrovy stanou oblíbeným a vyhledávaným místem, které bude příjemné pro lidi a udělá naše město ještě hezčím,“ doplnil Maroš.

Nová přístavní hrana (vpravo) na Vltavě v Českých Budějovicích. Ostrovy vzniknou pod ní. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nová přístavní hrana (vpravo) na Vltavě v Českých Budějovicích. Ostrovy vzniknou pod ní. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tagy České Budějovice Sluneční ostrov vltavská vodní cesta
10 komentářů