Slovenský státní dopravce ZSSK prodal nejvíce jízdenek za měsíc od zavedení bezplatné přepravy

Jednotka 861 na trati přes Váh mezi Leopoldovem a Hlohovcem. Foto: ZSSKJednotka 861 na trati přes Váh mezi Leopoldovem a Hlohovcem. Foto: ZSSK

Za růstem poptávky je i zavedení náhradní železniční dopravy v Hlohovci.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) přepravila v červnu zatím nejvíce cestujících od zavedení bezplatné přepravy pro některé skupiny obyvatel. Podle dopravce vlastněného státem to ukazuje zájem pracujících o cesty vlakem.

ZSSK za červen přepravila celkem 6,444 milionu cestujících, což je nárůst o 0,04 %v porovnání s červnem 2019. Zatímco počet platících cestujících stoupl o 7 %, počet cestujících s nárokem na bezplatnou přepravu klesl o 11 % .

ZSSK vysvětluje rekordní zájem slevami v mezinárodní přepravě i využitím vlaků v Hlohovci, kde železnice slouží jako náhradní doprava kvůli uzavírce mostu přes Váh. Tržby z jízdného jsou ale zatím nižší než v roce 2019.

Bezplatná přeprava dětí, mládeže a důchodců byla na Slovensku zavedena v roce 2014. Nárůst platících cestujících zaznamenal dopravce i na tratích ve Vysokých Tatrách.

„Cestující se nám do vlaků viditelně vracejí, i když u starších cestujících vidíme ještě velkou opatrnost,“ říká generální ředitel ZSSK Roman Koreň.

Tagy Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
4 komentáře