Slovensko zavádí další vlak pro uprchlíky, bude navazovat na spoje do Prahy

Lokomotiva 362 vyjíždí z tunelu Diel. Foto: ZSSKLokomotiva 362 vyjíždí z tunelu Diel. Foto: ZSSK

Slovenský dopravce včera zavedl i další humanitární vlak z Čopu do Košic.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zavádí nový humanitární spoj, který má pomoci zvládnout příliš uprchlíků, kteří utíkají ze své země po napadení Ruskem. Dnes v noci poprvé vypraví speciální vlaky Košice – Bratislava.

Vlak označený jako Ex 30028 (Košice 2:30 – Žilina 5:31 – Bratislava hl. st. 7:52) má podle aktuálních plánů jezdit do konce března. ZSSK to dnes oznámila v tiskové zprávě. V ní současně upozornila na možnost přestupu na vlak Ex 144 směr Praha v Žilině, v Bratislavě na EC280 do Prahy.

Vlak je primárně určený pro občany z Ukrajiny, kteří utíkají před vojenským konfliktem,“ řekl mluvčí ZSSK Tomáš Kováč. Pro cestu zdarma je potřeba si vyzvednout v pokladně bezplatnou jízdenku, v krajním případě pak ve vlaku na základně předložení ukrajinského cestovního pasu či identifikačního dokladu.

Z Ukrajiny od začátku ruské invaze do této východoevropské země přišlo na Slovensko přes 165 000 lidí. Většinou jde o ukrajinské uprchlíky, zejména matky s dětmi. Mnoho z nich pokračuje do dalších evropských zemí včetně Česka. Z válkou zasažené Ukrajiny se přes Slovensko vrátily do vlasti také stovky občanů třetích zemí.

Železniční evakuační koridor přes východ Slovenska se během víkendu dostal do problémů kvůli papírování, České dráhy a Gepard Express tak zastavily provoz vlaků z Prahy do Čopu. Nyní se opět rozjíždí, ale s přestupy v Košicích.

Včera začala pravidelný provoz vlaku Čop – Košice, který bude jezdit denně až do odvolání. K tomu ještě ještě vlak Zakarpatia z Čopu do Košic.

Tagy pomoc Ukrajině Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
5 komentářů