Slovenské ministerstvo vnitra nahradí ruské vrtulníky, narychlo a bez soutěže koupí dvě Agusty Westland

Vrtulník Agusta Westland AW189. Foto: Airwolfhound / Wikimedia CommonsVrtulník Agusta Westland AW189. Foto: Airwolfhound / Wikimedia Commons

Neobvyklý nákup odůvodnilo uzemněním ruských strojů po invazi na Ukrajinu.

Letku ministerstva vnitra Slovenské republiky doplní dva vrtulníky. Nákup dvou používaných strojů narychlo odklepla vláda Eduarda Hegera. Slovensko je nakoupí bez soutěže. Resort zdůvodnil nezvyklý postup ruskou invazí na Ukrajině. S informací přišel web aktuality.sk.

Doposud u letky slovenského ministerstva vnitra létají dvě ruské helikoptéry Mi-171. Sloužit měly až do roku 2027, po omezení vztahů s Ruskem a s tím související ztrátou možnosti servisování, se Slovensko rozhodlo pro nákup dvou zánovních vrtulníků z dílny britsko-italského výrobce civilních i bojových vrtulníků Agusta Westland za 28 milionů eur. Každý vrtulník dodá jiný dodavatel, který byl úředníky kontaktován napřímo.

V prvním případě půjde o vrtulník AW 139. Využití najde především u Policie, dostane i její barvy. Vybaven bude pátracími světlomety a chybět nebude ani slaňovací systém. Oproti Mi-171 nebude nočním viděním vybaven, ale bude na něj pouze připraven. Půjde o stroj ve stavu jako novém, má totiž nalétáno jen 16 letových hodin – zkušebních letů. Mělo by jít helikoptéru, která doposud nosila registraci M-CSTL.

Druhý, větší vrtulník, AW 189, byl vyrobený v roce 2016. Doposud nalétal 876 letových hodin. Dodaný bude i s hasícím bambi vakem, který pojme 2000 litrů vody, a s navijákem pro použití například u záchrany osob. Pravděpodobně jde o helikoptéru, která doposud nosila registraci HB-XLQ.

Slovenské ministerstvo vnitra řeší nákup nových vrtulníků už od roku 2016, tendr na ně vypsalo den poté, co bez soutěže koupilo dva stroje americko-kanadského výrobce Bell. Jeden z dvojice se v roce 2017 zřítil během cvičení, při havárii přišli o život dva hasiči. Bell se do tendru na nové vrtulníky přihlásil, ale o zakázku projevila zájem i italská firma Leonardo, která v soutěži nabídla nižší cenu. Celý tendr se však začal natahovat kvůli sporům ohledně dodacích lhůt.

Letka ministerstva vnitra bude mít nově ve flotile vrtulníky tří různých typů, což vyvolává otázky nad finanční výhodností takového řešení. Podle dlouhodobého plánu by měly letku doplnit další dva stroje, tak aby se finální počet zastavil na pěti vrtulnících. Na dvě nové helikoptéry vypíše vláda novou soutěž.

Tagy Agusta Westland slovensko
21 komentářů