Skupina Deutsche Bahn bude tratit miliardy eur, jedná o státní pomoci

Motorová jednotka 612 Deutsche Bahn v Norimberku. Foto: Jan SůraMotorová jednotka 612 Deutsche Bahn v Norimberku. Foto: Jan Sůra

Koronavirová krize výrazně zhoršila už tak nepříliš růžové výhledy německé železniční skupiny Deutsche Bahn. Skupina včetně holdingů Arriva a Schenker

Koronavirová krize výrazně zhoršila už tak nepříliš růžové výhledy německé železniční skupiny Deutsche Bahn. Skupina včetně holdingů Arriva a Schenker počítá v optimistickém scénáři za léta 2020 až 2024 se ztrátou 11,5 miliardy eur, pesimistický výhled mluví o ztrátě až 13,5 miliardy eur. Největší německá státní firma proto jedná o spolkové pomoci ve výši až 10 miliard eur, informuje list Handelsblatt.

Jen za letošní rok očekává generální ředitel DB Richard Lutz propad obratu o osm miliard eur a ztrátu za celou skupinu ve výši dvě miliardy eur. Důvodem je prudký úbytek cestujících i přepraveného nákladu.

Jako jedna z variant, o které se v Berlíně hovoří, je přímá injekce ve výši pěti miliard eur a úvěr ve stejné výši. „Poslanci jsou v zásadě připraveni pomoci,“ píše Handelsblatt. Podpora ale není jednoznačná, pro jsou například Zelení, opatrnější je CDU/CSU. Rozpočtový výbor Bundestagu by musel mimo jiné zvýšit dluhový limit DB, který činí 20 miliard eur; firma už jej stejně překročila.

Podle prognózy představenstva DB se osobní doprava nevrátí na předkrizovou úroveň před rokem 2022, „dramatickým propadem“ prochází také nákladní doprava. Deutsche Bahn zachovala i během epidemie 75 procent provozu vlaků ICE a IC, ale počet cestujících podle Handelsblattu klesl na 10 až 15 procent ve srovnání s dobou před příchodem viru. V regionální dopravě klesl počet zákazníků na 15 procent.

Situaci bude v pátek řešit dozorčí rada skupiny.

Tagy Deutsche Bahn státní pomoc
17 komentářů