Škoda ukázala nástupce Yetiho. Kamiq je jejím třetím evropským SUV

Škoda Kamiq. Foto: Škoda AutoŠkoda Kamiq. Foto: Škoda Auto

Škoda Auto představila své třetí SUV pro evropský trh. Zatímco v Číně model Kamiq už několik měsíců prodává, v Evropě

Škoda Auto představila své třetí SUV pro evropský trh. Zatímco v Číně model Kamiq už několik měsíců prodává, v Evropě si na premiéru musí počkat na příští týden na ženevský autosalon. Škoda Auto s modelem míří do rychle rostoucího segmentu malých SUV. Velikostí půjde o nástupce modelu Yeti, který automobilka přestala vyrábět před dvěma lety.

Segment menších SUV zažívá velký boom, o těchto autech se nedá ani už mluvit jako o terénních. Ostatně, Kamiq bude nabízet Škoda Auto jen s pohonem předních kol. Jde o první model Škody, do jehož designu zasáhl Oliver Stefani, který před rokem a půl vystřídal na postu šéfdesignéra Jozefa Kabaně. Nové jsou tak například dvoudílné přední světlomety se světly pro denní svícení umístěnými nahoře.

Kamiq zajímavě kombinuje vysokou pozici sedadel, typickou pro vozy SUV, s dobrým výhledem z vozu, dynamické jízdní vlastnosti, emocionální design, vysokou úroveň bezpečnosti a nejmodernější možnosti konektivity,“ řekl předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.

Městské SUV využívá modulární platformu MQB. Označení Kamiq je z jazyka Inuitů obývajících sever Kanady a Grónsko. Škoda jejich řeč už využila pro pojmenování větších SUV Kodiaq a Karoq. „Při rozšíření nabídky vozů SUV nesázíme pouze na jednotný designový jazyk. Jednotnost jmen obsahujících písmena K a Q také zdůrazňuje pocit sounáležitosti. Díky tomu si vůz s ničím nespletete. Slovo Kamiq znamená v jazyce Inuitů něco, co je zcela přirozené a má svůj vlastní charakter. To k tomuto vozu skvěle sedí,“ popsal Alain Favey, člen představenstva společnosti Škoda Auto zodpovědný za oblast prodeje a marketingu. Podle tiskové zprávy termín Kamiq popisuje stav, kdy něco přirozeně „padne jako ulité“ za všech okolností.

Škoda bude nový model nabízet se čtyřmi různými motory: dvěma benzínovými (1 ,0 TSI (85 kW/115k), 1,5 TSI (110 kW/150 k), naftovým 1,6 TDI (85 kW/115 k) a na zemní plyn G-TEC: 1,0 TSI (66 kW/ 90 k).

Kamiq má pomoci automobilce oslovit nové, mladší zákazníky, kteří mají rádi moderní život a dobrodružství. Jako první škodovka je Kamiq vybaven předními a zadními dynamickými směrovými světly. Po aktivaci blinkru se jednotlivé diody rozsvěcí po sobě směrem od vnitřní po vnější.

Trh s malými SUV je aktuálně nejrychleji rostoucím segmentem automobilek. „Menší SUV a podobné kompaktní vozy jsou v posledních měsících prodejním hitem. Oblíbili si je zejména starší řidiči, kterým se do nich lépe nastupuje a u velké většiny z nich mají dobrý rozhled.  Dobrým příkladem je třeba crossover Kia Niro nebo městské MPV Hyundai
ix20,“ uvedl provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO Petr Vaněček.

Kamiq je podle zveřejněných detailů automobilky o dva centimetry delší (4,24 metru) a stejně široký (1,79 metru) jako Yeti, v základní verzi má i shodnou velikost kufru: 400 litrů.

Škoda Kamiq. Foto: Škoda AutoŠkdoa Kamiq. Foto: Škoda AutoŠkdoa Kamiq. Foto: Škoda AutoRozměry Škody Kamiq. Foto: Škoda AutoInteriér Škody Kamiq. Foto: Škoda Autoako první vůz ve své třídě nabízí KAMIQ na přání inteligentní ochranu hrany dveří. Při otevření dveří se automaticky vysune plastová lišta. Tento prvek chrání vůz ŠKODA i vozy v okolí před poškozením v městských zónách s úzkými parkovacími místy. Foto: Škoda Autoako první vůz ve své třídě nabízí KAMIQ na přání inteligentní ochranu hrany dveří. Při otevření dveří se automaticky vysune plastová lišta. Tento prvek chrání vůz ŠKODA i vozy v okolí před poškozením v městských zónách s úzkými parkovacími místy. Foto: Škoda AutoDetail nových světel a blinkrů Kamiqu. Foto: Škoda AutoPrvek Simply Clever v nové Škodě Kamiq. Integrovaný trychtýř pro dolévání ostřikovací kapaliny. Foto: Škoda Auto

 

Tagy Škoda Auto Škoda Kamiq
11 komentářů