Škoda Transportation založila novou firmu Digital, posílí tím vývoj

Řídící vůz pro soupravu, na které budou nové restaurační vozy nasazovány. Foto: Škoda TranstechŘídící vůz pro soupravu, na které budou nové restaurační vozy nasazovány. Foto: Škoda Transtech

Škoda Transportation založila novou dceřinou společnost Škoda Digital. Vznikla přejmenováním společnosti Lokel a spojením s částí technického úseku Škody Transportation,

Škoda Transportation založila novou dceřinou společnost Škoda Digital. Vznikla přejmenováním společnosti Lokel a spojením s částí technického úseku Škody Transportation, zaměstnávat bude přes 70 lidí. Změna je od 1. července zapsaná v obchodním rejstříku. Firma tím chce posílit své know-how a kompetence v oblasti digitalizace a současně zvýšit technickou kapacitu pro nové projekty.

Účelem nové společnosti je zajištění nezávislosti skupiny Škoda Transportation v oblasti vývoje, výroby a servisu TCMS a diagnostických a multimediálních systémů. V souvislosti s tím vzniklo moderní nezávislé vývojové centrum v oblasti digitalizace a SMART technologií pro produkty naší skupiny,“ říká předseda představenstva Škoda Transportation Petr Brzezina.

Škoda Transportation ovládla ostravskou firmu Lokel v roce 2013. Firma byla respektovaným výrobcem a dodavatelem vlastních řešení v oboru řídicích systémů drážních vozidel. V tomto oboru se zabývala zejména vývojem, výrobou, projektováním, implementací, poradenstvím a servisem nadřazeného řízení a dalších elektronických zařízení. „Nově zřízená společnost Škoda Digital bude dodávat vlastní řešení nejen pro produkty ze skupiny Škoda Transportation, ale také pro další externí klienty,“ doplňuje Jiří Liberda, generální ředitel Škoda Digital.

Škoda Digital se bude zabývat třemi základními činnostmi: Prvním je Train Control & Management System (TCMS). Jedná se o platformu řízení vozidel založenou na ethernetových technologiích, která umožňuje práci s velkými objemy dat pro tramvaje, elektrické jednotky, lokomotivy i soupravy metra. Druhým je diagnostický systém zpracovávající data z vozidla, z provozu, servisu a následnou analýzou umožňující prediktivní údržbu nebo přesnější stanovené LCC (life cycle cost) nákladů. Třetí multimediální systém slouží pro kamerové systémy, informační systémy, rozhlas nebo nouzovou komunikaci.

Do výzkumu a vývoje investovala společnost Škoda Transportation za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.

Tagy Lokel Škoda Digital Škoda Transportation
7 komentářů