Škoda dodá nové trolejbusy do Budapešti, budou vážit cestující

Trolejbusy pro Budapešť. Foto: Škoda ElectricTrolejbusy pro Budapešť. Foto: Škoda Electric

Škoda Electric získala další velkou zakázku v Maďarsku. Pro budapešťský dopravní podnik dodá celkem 21 nových trolejbusů ve dvou verzích.

Škoda Electric získala další velkou zakázku v Maďarsku. Pro budapešťský dopravní podnik dodá celkem 21 nových trolejbusů ve dvou verzích. Nové trolejbusy vyrobí do poloviny příštího roku, první se objeví v Budapešti na přelomu letošního a příštího roku.

Naváže tak na dřívější zakázku na 36 trolejbusů z předchozích let. Do Budapešti Škoda dodá deset dvanáctimetrových trolejbusů a jedenáct osmnáctimetrových z platné rámcové smlouvy.

Škoda Electric uspěla s modelem vozidla, který využívá jízdu na baterie a na části tratí, kde chybí vedení, tak vlastně slouží v režimu elektrobusu – řidič v takovém případě přepne na bateriový pohon a může takto ujet i několik kilometrů. Výhodou tohoto řešení je možnost dobíjení baterií během jízdy na troleji – není tedy zapotřebí žádná speciální dobíjecí infrastruktura.

Vozidla budou využívat karosérie Solaris Urbino nejmodernější, tedy 4. generace. Stejné jako ty, které Škoda dodala do slovenské Žiliny, či plánuje dodat například do Českých Budějovic či Plzně. Vozy budou klimatizované Trolejbusy mají rovněž kamerový systém, který zajišťuje větší bezpečnost cestujících. Zajímavostí vozidel je mimo jiné i speciální systém, který počítá váhu cestujících.

Maďarsko patří k našim tradičním teritoriím, vedle Budapešti jezdí trolejbusy vyrobené ve Škodovce třeba ve městě Szeged. Zajímavé je, že šlo výhradně o vozy s bateriovým pohonem. Ty jsou mezi dopravci velmi oblíbené především proto, že je mohou využívat i na trasách mimo trolejové vedení. Jejich nasazení je tedy velmi flexibilní,“ vysvětluje obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch.

Skupina Škoda Transportation dodala do Maďarska od roku 2007 produkty za více než pět miliard korun. Škoda Transportation před několika lety úspěšně zakončila projekt tramvají pro město Miskolc a předala tamnímu dopravnímu podniku sérii 31 moderních vozidel ForCity Classic. Škodovácké trolejbusy jezdí v Maďarsku kromě Budapešti a Szegedu také v Debrecínu. Škodovka se rovněž podílela na dodávce metra právě do maďarského hlavního města.

Tagy Budapešť Škoda Electric
2 komentáře