Silniční nákladní doprava dál houstne, ukazují data z mýtného systému

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Za nárůstem počtu mýtných transakcí jsou i nově otevřené dálniční úseky.

Čím dál více zboží se v Česku převáží po silnici. Ukazují to čerstvá data od provozovatele mýtného systému v Česku, společnosti CzechToll. Vyšší provoz přináší i větší výběr peněz do státní kasy.

Mýtný systém zaznamenal téměř 84 milionů mýtných transakcí, o 4 procenta více než v únoru 2021. Za jízdu po zpoplatněných komunikacích uhradili dopravci mýtné v celkové výši 1,18 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 8,6 %. Data se týkají všech vozidel nad 3,5 tuny.

Zvýšení výběru mýtného je dáno kromě mírného růstu intenzity dopravy také rozšířením sítě zpoplatněných komunikací od 1. února 2022. Nově bylo v únoru mýtné účtováno na úsecích dálnic D6, D7, D11, D35 a D55, které byly zprovozněny v roce 2021,“ řekl Miroslav Beneš, mluvčí Czech Toll.

Ke konci února bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 658 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho více než 165 tisíc vozidel má domácí registrační značky, zbylých 493 tisíc automobilů je registrováno v zahraničí. Počet vydaných palubních jednotek dopravcům dosáhl 539 tisíc kusů.

Stát ve spolupráci s CzechToll dočasně osvobodil vozidla s hmotností nad 3,5 tuny využít od mýta, pokud je cesta spojena s humanitárními účely ve vztahu k Ukrajině a dopravce ji řádně nahlásí. Před jízdou po zpoplatněné komunikaci musí dopravce vyplnit tabulku dostupnou na webu www.mytocz.eu a následně ji zaslat na k tomu určený e-mail: ua@czechtoll.cz. O úspěšném doručení žádosti je informuje potvrzující e-mail. Detailní postup naleznou řidiči humanitárních jízd na speciální stránce.

Tagy czechtoll mýtný systém
2 komentáře