Silniční dopravci ze střední Evropy žádají návrat přísnějších podmínek pro Ukrajinu

Kamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČRKamiony, dálnice, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Kyjev znovuzavedení povolení pro vjezd kamionových dopravců z Ukrajiny odmítá.

Asociace silničních dopravců z několika zemí střední Evropy, včetně České republiky, požádaly v pátek Evropskou komisi (EK) o ukončení výjimek pro ukrajinské dopravce ohledně vjezdu do Evropské unie. Dříve potřebovali ukrajinští kamionoví dopravci pro vjezd do EU povolení, tato povinnost však byla po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z loňského února zrušena. Podle středoevropských dopravců to škodí konkurenceschopnosti silničních dopravců ze zemí unie. Podle českého sdružení Česmad Bohemia mohou mít Ukrajinci prospěch z nižších nákladů, a tím přebírat zakázky okolních dopravců.

K ukončení dohody s Ukrajinou ohledně kamionové dopravy vyzvali ve společném prohlášení prezidenti asociací silničních dopravců z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska a Litvy. Výzvu adresovali Evropské komisi a také ministerstvům dopravy v jednotlivých zemích.

„Požadujeme od úřadů, aby zvážily zrušení (dohody s Ukrajinou) nebo významné změny současné dohody mezi EU a Ukrajinou,“ stojí v prohlášení.

K výzvě se přidali i zástupci českých silničních dopravců. Generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř řekl, že pro Českou republiku sice liberalizace dopravního trhu s Ukrajinou a také s Moldavskem nemá tak silné dopady jako například v Polsku nebo na Slovensku, i tak ale tuzemské firmy vnímají negativní důsledky dohody. „Ukrajině držíme palce v konfliktu s Ruskem, dohoda se však velmi negativně podepsala na dopravním trhu okolních zemí,“ zdůraznil. V pondělí chce sdružení o výzvě informovat i ministerstvo dopravy.

Ukrajinští dopravci mají podle Hromíře za současných podmínek výhodu v nižších nákladech, díky čemuž často přebírají zakázky dopravců z okolních zemí. Zároveň mohou přetahovat i řidiče. Podle sdružení jsou zástupci středoevropských dopravců se svými ukrajinskými protějšky v kontaktu. „Není to nic proti nim, současná situace však ohrožuje evropské dopravce,“ dodal Hromíř.

Proti výhodným podmínkám v silniční dopravě pro Ukrajinu už asi dva týdny protestují polští dopravci, kteří blokují důležité hraniční přechody na polsko-ukrajinské hranici. Kvůli jejich protestu se v příhraničí z obou stran hranice tvoří dlouhé kolony. O problému už jednali zástupci EK i zástupci polské a ukrajinské vlády. Kyjev znovuzavedení povolení pro vjezd kamionových dopravců odmítá.

Tagy Česmad Bohemia kamiony Ukrajina
31 komentářů