Silniční dopravci: Kvůli rozšíření mýta zdražíme dopravní služby

Kamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Silniční nákladní dopravci dnes upozornili na to, že kvůli lednovému rozšíření mýta na dalších téměř 900 kilometrů silnic I. třídy

Silniční nákladní dopravci dnes upozornili na to, že kvůli lednovému rozšíření mýta na dalších téměř 900 kilometrů silnic I. třídy zdraží služby. Uvedlo to sdružení dopravců Česmad Bohemia v tiskové zprávě.

„K rozšíření mýta došlo přes několikaletý odpor krajů, obcí i samotných autodopravců. Hrubý výnos z tohoto rozšíření ministerstvo dopravy odhaduje na 1 až 1,5 miliardy korun. Je zákonité, že tyto peníze budou muset zaplatit zákazníci silničních dopravců,“ uvedl mluvčí Česmadu Martin Felix.

Přispěchal i s několika příklady: kamion druhé nejekologičtější kategorie Euro V zaplatí na silnicích 1. třídy 2,15 Kč/km. To v případě trasy Plzeň – České Budějovice, která měří 112,5 km, znamená 242 Kč, na trase Brno – Svitavy zaplatí dopravce za stejný kamion 96 Kč, za cestu z Prahy do Kolína 70 Kč. „Toto zvýšení daňové zátěže (a mýto není nic jiného než daň) se pochopitelně musí objevit na faktuře pro konečného zákazníka,“ doplnil Felix.

Podle generálního tajemníka sdružení Vojtěcha Hromíře je třeba v souvislosti s rozšířením mýta otevřít debatu o výši silniční daně pro vozidla platící mýto. „Aktuální sazba daně ztrácí pro tato vozidla své opodstatnění. I tato agenda bude v lednu součástí našeho jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou,“ sdělil Hromíř.

Dopravci zaplatili loni na mýtném téměř 11 miliard, oproti roku 2018 jde o mírný nárůst (1,2 pct.).

Tagy Česmad Bohemia kamiony mýto
38 komentářů