Silniční boom na okraji Prahy. ŘSD vypsalo soutěž na šestimilardovou silnici I/12

Vizualizace silnice I/12 Běchovice - Úvaly. Foto: ŘSDVizualizace silnice I/12 Běchovice - Úvaly. Foto: ŘSD

Plán ŘSD počítá se zahájením příští rok.

Východní okraj Prahy a část Středočeského kraje se v příštích letech promění ve velké dálniční staveniště. Po již vypsané soutěži na část Pražského okruhu z Běchovic k D1 vyhlásilo Ředitelství silnic a dálnic další velkou zakázku v této oblasti.

Jde o silnici I/12 Běchovice – Úvaly. Odhadovaná cena za stavbu 12,6 kilometru dlouhé čtyřpruhové silnice je 6,15 miliard korun. Nová silnice poslouží současně jako obchvat Běchovic, Újezdu a Úval.

O vypsání zakázky informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Na stavbu zároveň probíhá majetkoprávní příprava a po nabytí právní moci změny územního rozhodnutí požádáme o vydání stavebního povolení,“ řekl Mátl. Podle informačního letáku stavby chce ŘSD začít stavět příští rok.

Na jaře ŘSD vypsalo soutěž na archeologický průzkum, běží tendr na přípravu staveniště. Přeložka bude mít dálniční parametry, v každém směru budou dva jízdní pruhy. Má za úkol odvést tranzitní dopravu ze stávající I/12, tedy z centra Úval, Újezdu nad Lesy a Běchovic.

Dálniční přeložka silnice I/12 mezi Běchovicemi a Úvaly. Zdroj: ŘSD

Dnešní „dvanáctka“ se s dokončením nové silnice přesune do nižší kategorie, což obcím umožní úpravy center směrem ke zklidnění dopravy. Předpokládaná intenzita dopravy na přeložce po jejím dokončení činí více než 30 000 aut denně.

Pokrok v přípravě je pro obyvatele obcí i řidiče dobrou zprávou, zároveň je ale projekt příkladem neschopnosti státu zahájit klíčové stavby včas. Stavba prošla posouzením vlivu na okolí (EIA) už v roce 2003, a to podle zákona z roku 1992.

V roce 2015 ale ministerstvo životního prostředí souhlasné stanovisko zrušilo v návaznosti na přijatou novelu zákona. Projekt se totiž nedostal na seznam strategických staveb, kterým se platnost starých stanovisek EIA obnovila ve zjednodušeném procesu. Nový souhlas v procesu EIA stavba získala v únoru 2018, kdy ŘSD mluvilo o zahájení začátkem roku 2021.

Tagy I/12 I/12 Běchovice - Úvaly Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
14 komentářů