Silnice I/19 má bezpečnější křižovatku, ustoupil jí dům

Upravená silnice I/19 v obci Pohled. Foto: ŘSDUpravená silnice I/19 v obci Pohled. Foto: ŘSD

Dům bránil bezpečnému rozhledu na křižovatce.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zítra zprovozní upravenou křižovatku v obci Pohled na Havlíčkobrodsku na silnici I/19. Kvůli větší bezpečnosti došlo k demolici jednoho domu, který bránil v dostatečném rozhledu.

O dokončení prací informovalo ŘSD v tiskové zprávě. Práce začaly v červnu demolicí domu. Následně došlo k úpravě vozovky a položení nových asfaltových vrstev a provedení nového vodorovného značení. „Z původně nepřehledné křižovatky silnice I/19 – ulice Revoluční a ulice Přibyslavské na průtahu obcí se díky úpravě stala křižovatka mnohem přehlednější a bezpečnější,“ řekl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

V rámci úpravy došlo ke zvětšení poloměru směrového oblouku hlavní silnice I/19. V prostoru křižovatky došlo k rozšíření jízdních pruhů ze 3 m na 5,75 m na vnitřní straně oblouku a 5,3 m na vnější straně oblouku.

Rozšíření jízdních pruhů v křižovatce přinese bezpečnější průjezd vozidel. Denně jich tudy projede okolo sedmnácti set, z toho jde z cca 17 % o nákladní auta a kamiony. Původní křižovatka svým uspořádáním postupně přestala vyhovovat dnešnímu dopravnímu významu a zatížení. Jednalo se zejména o nevyhovující směrové trasování a s tím spojené nevyhovující uspořádání uličního prostoru. Šířka komunikace neumožňovala bezpečné vyhnutí vozidel ve směrovém oblouku z důvodu absence rozšíření jízdních pruhů.

Práce byly prováděny za úplné uzavírky, která s úterým 13. srpna 2024 končí a upravená křižovatka bude ve všech směrech tímto dnem opět plně průjezdná. Zakázku za 4,44 milionu provedla společnost Silnice Čáslav.

Tagy I/19 Pohled Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Silnice Čáslav
1 komentář