Silničáři po 13 letech označí sjezd k jediné české dálniční kapli

Jediná dálniční kaple v tuzemsku je na D5. Foto: Tomáš HolubJediná dálniční kaple v tuzemsku je na D5. Foto: Tomáš Holub

Jediná kaple na české dálniční síti přestane být pro řidiče "neviditelná", navede je značka s novou ikonou

Jediná kaple na české dálniční síti přestane být pro řidiče „neviditelná“. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) osadí na přelomu dubna a května nové značení odpočívky Šlovice na dálnici D5 ve směru na Prahu, kde bude kaple z roku 2008 mít poprvé vlastní ikonu.

„Značky se musejí vždy stanovit a projít schvalovacím procesem. Zde se čekalo na změnu značení týkající se odpočívky, abychom nemuseli měnit značení vícekrát,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Podle něj je značka pro kapli již ve vyhlášce (jako IJ 16), zároveň je zakreslena v takzvaných vzorových listech.

Nové značení odpočívky s kaplí. Pramen: ŘSD

Nové značení odpočívky s kaplí. Pramen: ŘSD

Kaple od architekta Jana Soukupa byla otevřena v roce 2008. Podle autora představuje novodobá Boží muka, která jsou rozeseta podél starých cest. Kaple je také památníkem všech, kteří se nevrátili z cest. Jak uvádí Wikipedie, železobetonová stavba stála přes milion korun a jejím vlastníkem je občanské sdružení Via Carolina. Spravuje ji Římskokatolická farnost Plzeň-Litice.

Podle Studeckého nelze říci, zda brzy přibudou kolem českých dálnic další stánky pro věřící, neboť kaple nebyla financována ŘSD. Autoři nápadu se inspirovali především v Německu, kde je podobných kaplí několik desítek.

Tagy dálnice D5 dálniční kaple dopravní značka odpočívka Šlovice ŘSD
47 komentářů