Siemens dodá ruským železnicím třináct rychlovlaků Velaro

Vysokorychlostní jednotka Siemens Velaro RUS. Foto: SiemensVysokorychlostní jednotka Siemens Velaro RUS. Foto: Siemens

Ruské železnice (RŽD) koupí od sdružení Siemens a Ural Locomotives třináct vysokorychlostních jednotek Velaro RUS. Součástí zakázky za 1,1 miliardy

Ruské železnice (RŽD) koupí od sdružení Siemens a Ural Locomotives třináct vysokorychlostních jednotek Velaro RUS. Součástí zakázky za 1,1 miliardy eur je i třicetiletý kontrakt na údržbu vlaků. Smlouvu oznámil Siemens v tiskové zprávě.

Jde už o třetí objednávku těchto rychlovlaků ze strany RŽD. Prvních osm si objednaly v roce 2006, dalších osm v roce 2011.

RŽD nasadí vlaky na trať mezi Moskvou a Petrohradem. Jde o desetivozové soupravy, které mají pomoci pokrýt rostoucí poptávku po 650 kilometrů dlouhé trase mezi oběma městy. Do každé soupravy se vejde 550 lidí. Vlaky jezdí pod názvem Sapsan, což je v ruštině označení pro sokola stěhovavého. Jednotky jsou speciální navrženy pro provoz v teplotách od -40 C° do +40° C°.

Provoz vysokorychlostních vlaků mezi Moskvou a Petrohradem začal v roce 2009, maximální rychlost je 250 kilometrů v hodině, nejrychlejší spoj jede 3 hodiny a 30 minut. Rusko zvažuje stavbu nové trati, kde by mohly vlaky jezdit až 350 kilometrů v hodině. Stejné jednotky jezdí i dál z Moskvy do Nižného Novgorodu.

Tagy Ruské železnice RŽD Sapsan siemens Siemens Velaro RUS
9 komentářů