SFDI povede nadále Zbyněk Hořelica, nikdo jiný se do výběrového řízení nepřihlásil

Zbyněk Hořelica v roce 2015 při jmenování do čela SFDI. Foto: Ministerstvo dopravyZbyněk Hořelica v roce 2015 při jmenování do čela SFDI. Foto: Ministerstvo dopravy

Funkční období je pět let.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) povede i nadále Zbyněk Hořelica. Svůj post obhájil ve výběrovém řízení. O jeho jmenování na dalších pět let informovalo ministerstvo dopravy na svých stránkách.

Na dotaz deníku Zdopravy.cz ministerstvo potvrdilo, že se nikdo jiný nepřihlásil. Důvodem může být i skutečnost, že ministr dopravy se jasně vyjádřil, že Hořelica je jeho favoritem. „Jde o služební poměr, kde je teď přesoutěžení povinné. Čekají nás i výběrová řízení ředitele odboru a ředitele dalších institucí. Věřím, že pan ředitel Hořelica pozici obhájí,“ řekl po vypsání soutěže deníku Zdopravy.cz ministr dopravy Martin Kupka. Podle jeho nového vyjádření má před sebou řadu úkolů pro další roky. „Fond bude pracovat s rekordním proinvestičním rozpočtem a zároveň budeme postupně ve zvýšené míře zapojovat alternativní zdroje financování. Věřím, že i díky zkušenostem a manažerským schopnostem Zbyňka Hořelici se s těmito výzvami SFDI popasuje dobře,“ dodal Kupka

Zbyněk Hořelica vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava. Ve Státním fondu dopravní infrastruktury pracuje od roku 2008, od roku 2015 zastává pozici ředitele. Vystřídal Tomáše Čočka, který se tehdy stál náměstkem ministra dopravy v době, kdy rezort vedl Dan Ťok. Hořelica v roce 2020 ustál i kritiku obžalovaného expremiéra Andreje Babiše v době zavádění elektronické dálniční známky. Celá kauza nakonec stála místo tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

SFDI je právnickou osobou podřízenou ministerstvu dopravy. Letos hospodaří s rekordním rozpočtem 150,9 miliardy korun. Hlavním posláním fondu je zejména výstavba a údržba státní dopravní infrastruktury. Přes SFDI proudí peníze hlavně pro Správu železnic a Ředitelství silnic a dálnic.

Tagy SFDI Státní fond dopravní infrastruktury
9 komentářů