Šestkrát více míst. ŘSD otevřelo rozšířenou odpočívku na D8

Odpočívka Klíčany na D8, směr Ústí nad Labem. Foto: ŘSDOdpočívka Klíčany na D8, směr Ústí nad Labem. Foto: ŘSD

K rozšíření došlo během necelých tří měsíců, na stavbě se pracovalo přes víkend.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo modernizaci odpočívky Klíčany na dálnici D8. Na třetím kilometru ve směru na Ústí nad Labem došlo k zásadnímu rozšíření, práce trvaly 79 dní. Počet parkovacích míst pro osobní auta a kamiony je šestkrát vyšší než před samotnou akcí.

Přestavba odpočívky z devadesátých let minulého století měla více reflektovat současné potřeby motoristické veřejnosti. Původně bylo na odpočívce 10 stání pro osobní auta a 10 pro kamiony; aktuálně jich je šestkrát více: 61 pro osobní auta, pět pro autobusy, 12 pro karavany a obytné vozy a 60 pro nákladní auta. Nechybí ani jedno stání pro nadrozměrné soupravy a jedno stání pro policii. Nová místa zabrala 22 tisíc metrů čtverečních.

Zakázku za 123 milionů korun získala společnost Strabag Silnice. Na stavbě se pracovalo denně až s 50 lidmi.

Součástí změn je i nový mobiliář včetně zastřešených posezení. Pro rodiny s dětmi bylo vybudováno dětské hřiště. Pro zlepšení celkového vzhledu odpočívky a zlepšení mikroklima byly v odpočinkové zóně vysázeny stromy. Stejně tak tomu je i v případě ostrůvků mezi stáními. Areál byl oplocen, a to po celém obvodu. Oplocení navazuje na oplocení dálnice. Odpočívka je vybavena systémem pro sledování obsazenosti a telematickým systémem pro rozřazení nákladních vozidel do jednotlivých řad.

Rozšíření odpočívky navazuje na akci z první poloviny letošního roku, kdy modernizací prošel areál na druhé straně dálnice. U této odpočívky nedošlo k rozšíření, pouze instalaci nového vybavení a reorganizaci stání ve prospěch nákladní dopravy.

Obě odpočívky byly zmodernizovány tak, aby byla tato část dálnice již připravena na plánované rozšíření na 3+3 jízdní pruhy.

Odpočívka Klíčany na D8, směr Ústí nad Labem. Foto: ŘSDOdpočívka Klíčany na D8, směr Ústí nad Labem. Foto: ŘSDOdpočívka Klíčany na D8, směr Ústí nad Labem. Foto: ŘSDModernizovaná odpočívka Klíčany. Foto: StrabagModernizovaná odpočívka Klíčany. Foto: StrabagModernizovaná odpočívka Klíčany. Foto: Strabag
Tagy D8 odpočívka Klíčany Strabag Silnice
18 komentářů