Série drážních oslav vypukne v Praze a vyvrcholí Dnem železnice v Bohumíně

Pantograf (Panťák, Emilka, Žabotlam). Pramen: České dráhyPantograf (Panťák, Emilka, Žabotlam). Pramen: České dráhy

V Praze budou vypraveny celkem čtyři parní vlaky v čele s lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák.

Tradiční série zářijových oslav železnice vypukne letos v Praze. Pražský regionální den železnice se uskuteční v sobotu 9. září a jeho hlavním dějištěm bude depo a nádraží ve Vršovicích. Národní den železnice, kterým oslavy vrcholí, se pak uskuteční 23. září v Bohumíně. Oznámily to České dráhy, které oslavy s partnery organizují. Loni byl Národní den železnice v Plzni.

V Praze budou – podobně jako v předchozích ročnících – patřit k největším atrakcím jízdy parního vlaku. Vypraveny budou celkem čtyři parní vlaky. Historická souprava v čele s lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák pojede po okružní trase z Vršovic přes Smíchov do Radotína a přes Branický most zpět do Vršovic.

Chybět nebude ani legenda pražské železnice, pantografová jednotka řady 451 (zvaná Panťák, Emilka nebo nověji Žabotlam). Celkem sedmkrát se vydá na polookružní trasu Vršovice – Eden – Zahradní Město – Libeň – Holešovice – Hlavní nádraží – Vršovice.

„Zájemci budou mít možnost prohlédnout si ve vršovickém depu úplně novou jednotku řady 847 RegioFox v nátěru Pražské integrované dopravy (PID). K vidění zde bude také zbrusu nová třívozová elektrická jednotka řady 640 RegioPanter. Tyto vlaky budou nasazeny v průběhu roku 2025 v pražské příměstské dopravě,“ doplnil ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah Jakub Goliáš.

Součástí programu bude i komentovaná prezentace lokomotiv na točně, ukázka práce nehodového vlaku či výstava historické hasičské techniky Správy železnic (SŽ). Zájemci se budou moci svézt po areálu depa historickou motorovou soupravou nebo vyzkoušet jízdu na šlapací drezíně.

Návštěvníci se budou moci svézt také historickými autobusy a tramvajemi. V provozu bude Ikarus 280, Karosa ŠD11 nebo Karosa B732. Další informace jsou v tiskové zprávě Českých drah.

Den železnice se slaví každoročně v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

RegioFox v barvách PID. Pramen: České dráhyPantograf (Panťák, Emilka, Žabotlam). Pramen: České dráhyParní lokomotiva Čtyřkolák. Pramen: České dráhyHistorická tramvaj DPP. Pramen: České dráhyKarosa ŠD11. Pramen: České dráhyHistorický pantograf. Pramen: Archiv ČD
Tagy České dráhy Národní den železnice Pražský den železnice
21 komentářů