Sdílené koloběžky Lime míří do Brna, objeví se v srpnu

Elektrické koloběžky v Praze, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrické koloběžky v Praze, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Brno začnou od srpna brázdit sdílené elektrické koloběžky Lime. V Praze jezdí od konce roku 2018.

V ulicích Brna se od srpna objeví sdílené elektrické koloběžky firmy Lime. Po společnostech Rekola a Nextbike jde o další firmu, která bude v jihomoravské metropoli nabízet sdílené dopravní prostředky.

Provozovatelé koloběžek Lime se chystají v nejbližší době podepsat s městem memorandum, „které se snaží podpořit úsilí o systematičnost cyklistické dopravy v Brně“. Uvedl to brněnský magistrát.

Na začátku srpna se v Brně objeví 200 sdílených koloběžek. Firma plánuje službu nejprve testovat a podle zájmu veřejnosti pak upravit počet koloběžek i místa, kde budou k dispozici. Lidé je budou moci najít na městských stojanech, podobně jako kola firem Nextbike a Rekola.

„Společnost Lime od začátku s městem spolupracovala. Naším společným cílem je poskytnout lidem možnost jednoduché a efektivní dopravy po městě. Cyklistická doprava, do které zahrnujeme i koloběžky, se ve městě rozvíjí a lze předpokládat, že se tak bude dít i nadále,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Na základě memoranda firmy například zajišťují umístění koloběžek a kol do stojanů a snaží se zamezit jejich odkládání v místech, kde by překážely chodcům. Město pak rozšiřuje síť stojanů. V minulosti už memorandum podepsaly společnosti Rekola, Nextbike a Velonet, který už ale v Brně provoz ukončil.

V Praze jsou koloběžky Lime k dispozici od konce roku 2018. Jejich účinkování v pražských ulicích ale doprovázejí spory, řada pražských politiků tvrdí, že vozítka překážejí a jejich uživatelé nedodržují pravidla. Pražský magistrát proto firmě loni vypověděl memorandum.

Tagy brno elektrické koloběžky Lime
31 komentářů