Sčítání dopravy může začít, ŘSD vyjde levněji než minule

Sčítači dopravy v roce 2010. Foto: Edip.czSčítači dopravy v roce 2010. Foto: Edip.cz

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu se sdružením vedené státním Centrem dopravního výzkumu (CDV) na zajištění sčítání dopravy na tuzemských

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu se sdružením vedené státním Centrem dopravního výzkumu (CDV) na zajištění sčítání dopravy na tuzemských silnicích. Oproti minulé akci v roce 2016 vyjde levněji. Kromě CDV se na zakázce bude podílet ještě Vars Brno a personální agentura Manpower.

Sdružení podalo v soutěži nejnižší cenu, ŘSD má zaplatit 49,1 milionu korun bez DPH. Podle smlouvy zveřejněné v registru smluv bude nejprve probíhat příprava celého projektu, samotné sčítání má nastat na jaře příštího roku.

ŘSD vyjde sčítání dopravy o 40 % levněji než původně plánovalo. Do soutěže se přihlásila celkem čtyři sdružení, nejvyšší nabídka byla za 71 milionů korun. Poslední sčítání prováděla společnost Ipsos za 57 milionů korun, podílelo se na něm přes 3500 lidí.

Zakázka se týká sčítání dopravy na více než šesti tisících úsecích. Vítězná firma má ŘSD dodat data o tom, jak jsou jednotlivé úseky vytížené i jaké je například rozložení dopravy podle dnů či typu aut. Použije k tomu i data z více než tří stovek automatických sčítačů. „Sčítání se bude provádět na obvyklém rozsahu silniční sítě,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Sčítání dopravy probíhá jednou za pět let, jen poslední proběhlo s ročním zpožděním kvůli personálním změnám na ŘSD. Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař chtěl tehdy využít pro sčítání nezaměstnané, z plánu ale sešlo.

Sčítání nepřikazuje ŘSD žádný zákon, požaduje ho ale v pětiletých cyklech ministerstvo dopravy. „Výstupy slouží primárně jako podklady pro rozhodovací a plánovací činnosti na svěřených komunikacích, řešení ochrany životního prostředí a pro zajištění požadavků evropských struktur. Dále jsou využívány pro projektovou a posudkovou činnost,“ dodal Studecký.

Tagy Centrum dopravního výzkumu Manpower Ředitelství silnic a dálnic sčítání dopravy vars brno
3 komentáře