Schváleno. AŽD Praha bude jezdit za krajské peníze po Švestkové dráze každý den

Lokomotiva 749.039 na Švestkové dráze. Foto: AŽD PrahaLokomotiva 749.039 na Švestkové dráze. Foto: AŽD Praha

Radní Ústeckého kraje dnes po roce příprav schválili smlouvu se společností AŽD Praha na provoz vlaků mezi Litoměřicemi horním nádražím

Radní Ústeckého kraje dnes po roce příprav schválili smlouvu se společností AŽD Praha na provoz vlaků mezi Litoměřicemi horním nádražím a Mostem. Po více než deseti letech se tak vrátí každodenní provoz na takzvanou Švestkovou dráhu z Čížkovic do Obrnic.

Schválení potvrdil redakci Zdopravy.cz krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek. „Návrh smlouvy byl schválen, k podpisu by mělo dojít v prosinci,“ řekl Komínek. AŽD Praha má jezdit za 108, 50 Kč za vlakokilometr.

K samotnému podpisu desetileté smlouvy může dojít až po 6. prosinci, kdy vyprší roční prenotifikační lhůta. Vlaky do denního provozu by se na trať měly vrátit od prosince příštího roku. Ročně by mělo jít o výkon zhruba 450 tisíc kilometrů. Dosud po trati jezdí jen víkendové vlaky v části roku.

Ústecký kraj chce objednat zhruba jedenáct párů vlaků denně. Na trati se mají objevit motorové jednotky RegioSprinter, které mají projít ještě před nasazením částečnou modernizací.

Novinkou bude i trasování vlaků: kraj počítá s tím, že vlaky nepojedou jen po Švestkové dráze, ale částečně i po tratích SŽDC. Zatímco dnes výletní vlaky turistické linky T4 končí v Lovosicích, nově by měla většina jezdit až do Litoměřic na horní nádraží. Doba jízdy by přitom měla klesnout pod jednu hodinu. Trať z Čížkovic do Obrnic je v majetku AŽD Praha, která ji koupila od SŽDC. Firma ji výrazně modernizovala, slouží ji částečně i jako testovací dráha pro její produkty v oblasti zabezpečovacího zařízení.

Tagy AŽD Praha obnovení provozu pravidelné dopravy na Švestkové dráze Švestková dráha Ústecký kraj
36 komentářů