Scania dodala čtyři nové autobusy pro českou armádu. Podobné, jako jezdí pro FlixBus

Autobus Scania Touring HD 11 pro českou armádu. Foto: ScaniaAutobus Scania Touring HD 11 pro českou armádu. Foto: Scania

Autobusy mají nově pojatou palubní desku.

Společnost Scania dokončila dodávku čtyř nových autobusů pro českou armádu. Stát za vozidla Scania Touring HD 11 zaplatil podle registru smluv 23,3 milionu korun. Scania se stala vítězem veřejné soutěže na pořízení čtyř autobusů kategorie M3. Smlouva byla uzavřena loni v závěru roku.

Jedná se také o první vozidla svého druhu v Česku s novým pojetím palubní desky. Nové řešení umožňuje snadné a intuitivní ovládání vozidla, a to díky přehlednému přístrojovému štítu i tomu, že jednotlivé ovládací prvky jsou naklopeny směrem k řidiči, a tedy snadno po ruce.

Touringy navazují na již proběhlé letošní předávky armádě stranových překladačů a těžkých tahačů Scania R 590 a R 660. „Účelem nákupu autobusů bylo pořízení adekvátní a spolehlivé techniky pro dálkovou hromadnou přepravu osob v rámci zabezpečení činností organizačních celků resortu ministerstva obrany, včetně zabezpečení zahraničních cest, vnitrostátní přepravy, přepravy zahraničních delegací a návštěv při zajištění mezinárodních konferencí a mezinárodních inspekčních týmů,“ řekl Michal Pelc, ředitel Odboru nabývání movitého majetku Sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany.

Nadstandardně velký zavazadlový prostor

Kapacita autobusů je 31 cestujících. Pro zavazadla cestujících jsou připraveny uzavíratelné „letecké“ schránky na sedadly. Součástí autobusu je také nadstandardně velký zavazadlový prostor o objemu 5,6 m3, který přinesla volba uspořádání dveří 1-0-1. Uvnitř vozidla je kuchyňka a dvojice lednic.

Autobusy pohání devítilitrový pětiválcový naftový motor o výkonu 265 kilowattů, který je doplněný dvanáctistupňovou automatizovanou převodovkou Scania Opticruise. Autobus je vybaven řadou bezpečnostních asistentů. Jde o udržování v jízdním pruhu, zabránění kolizi při změně jízdního pruhu, výstraha před kolizí s chodci nebo pokročilé nouzové brzdění.

„Těší nás, že můžeme navázat na starší výběrová řízení, při nichž padla volba rovněž na autobusy značky Scania, a že si Armáda ČR i tentokrát vybrala naše produkty, jejichž kvality oceňuje i celá řada civilních zákazníků a jezdí rovněž na linkách společnosti Flixbus,“ říká Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania (CZ & SK). Pro FlixBus jezdí o tři metry delší vozidla.

Autobus Scania Touring HD 11 pro českou armádu. Foto: ScaniaAutobusy Scania Touring HD 11 pro českou armádu. Foto: Scania

 

Tagy Armáda České republiky Scania Scania Touring HD 11
14 komentářů