Sbohem po 101 letech. Poslední let ČSA přistál v Praze, dorazil se zpožděním

Poslední let ČSA. Foto: Aleš PetrovskýPoslední let ČSA. Foto: Aleš Petrovský

Poslední let je vyprodán hlavně leteckými fanoušky.

Pátá nejstarší aerolinka na světě dnes vypravila svůj poslední let. Ve 21:23 vzlétl z letiště Charlese de Gaulla (CDG) v Paříži Airbus A320 registrace OK-IOO do Prahy. Let byl plně vyprodaný, na serveru Flightradar24.com byl v sobotu večer nejsledovanějším na světě. Odlet proběhl s více než hodinovým zpožděním. V Praze letadlo přistálo ve 22:35, tedy se zpožděním zhruba 40 minut.

Palubu zaplnili hlavně letečtí nadšenci, i díky tomu ceny letenek přesáhly v posledních dnech 12 tisíc korun. Poslední dny před odletem se oborem šířily zprávy o tom, že Smartwings pošlou na let nakonec svůj Boeing 737-800, tyto zvěsti se ale nenaplnily.

Nejen Tvrdík. Kdo všechno přispěl ke konci ČSA aneb stát jako nejhorší vlastník

Na palubě je i náš spolupracovník a někdejší zaměstnanec ČSA Aleš Petrovský, s jeho zážitky z průběhu posledního letu vás seznámíme v samostatné reportáži.

Od neděle budou letový provoz ČSA zajišťovat výhradně Smartwings. Lety na trase Praha – Paříž tak namísto kódu OK ponesou QS. Z Českých aerolinií se formálně stala zastřešující společnost skupiny Smartwings Group.

Značka ČSA bude existovat dále, barvy dopravce dostanou i nové Airbusy A220, které Smartwings Group očekává. První by měl na Ruzyni přistát v listopadu, kdy začne obsluhovat lety do Paříže. Letoun ponese registraci OK-EYA. Skupina Smartwings jej pořídila formou operativního leasingu. Podle dřívějších informací ještě letos dorazí do Prahy i druhý stroj, další dva budou následovat v příštím roce.

Pro cestující ČSA je dnešní den také koncem věrnostního programu OK Plus. ČSA jsou dnes současně poslední den v alianci SkyTeam. Důvodem změny obchodního modelu je podle dřívějšího vyjádření firmy zefektivnění provozu skupiny.

Poslední let ČSA. Foto: Aleš PetrovskýPoslední let ČSA. Foto: Aleš PetrovskýPoslední let ČSA. Foto: Aleš Petrovský
Tagy České aerolinie ČSA
83 komentářů