S ročním zpožděním. Modernizace odpočívky Střechov na D1 začne v dubnu

Odpočívka Střechov na D1. Pramen: ŘSDOdpočívka Střechov na D1. Pramen: ŘSD

Odpočívka Střechov byla budována v 70. letech minulého století, jde tak o jednu z nejstarších odpočívek na D1.

Velká modernizace odpočívky Střechov (vlevo), která leží na D1 zhruba na půli cesty mezi Prahou a Jihlavou, začne koncem dubna. K opětovnému uvedení do provozu pak dojde čtyři měsíce poté. Do podzimu mají být hotovy i dokončovací práce. Oznámilo to dnes Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Stavba měla být hotová už loni, zhruba roční zpoždění nabrala kvůli sporům o reference vítězné firmy Metrostav Infrastructure. Její cena, známá už loni v únoru, činí 127,9 milionu korun, když předpokládaná cena byla 176 milionů. Stejně jako u dalších dálničních staveb, kde MI nabídla nejnižší cenu, ale došlo na řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Smlouvu ŘSD mohlo podepsat až koncem loňského roku.

Odpočívka Střechov byla budována spolu s dálnicí v 70. letech minulého století, jde tak o jednu z nejstarších odpočívek na D1. V době výstavby šlo o velkou odpočívku s čerpací stanicí, ke které v 90. letech přibyl snack a motorest.

Rekonstrukce zahrne kompletní nové povrchy včetně odvodnění, nově bude instalován odlučovač ropných látek a retenční nádrž. Stání pro kamiony budou z cementobetonu, jejich kapacita se zvýší ze současných 42 míst na 98 míst. Vzroste i počet míst pro osobní auta, pro jejichž malé pasažéry bude vybudováno hřiště. Na výjezdu z odpočívky zpět na dálnici vznikne okružní křižovatka.

Odpočívka na levé straně je propojena s odpočívkou na pravé straně podjezdem pod dálnicí, kapacitu tak lze využít pro oba směry. Tomu mají napomoci nové informační tabule. Odpočívka na protější straně dálnice byla vylepšena už v roce 2019.

V budoucnu se počítá i s osazením „systémů inteligentní odpočívky“ a dobíjecími stanicemi elektromobilů. Pod komunikacemi budou v rámci nastávající rekonstrukce pro tyto systémy připraveny chráničky.

Tagy D1 Metrostav Infrastructure odpočívka Střechov ŘSD
4 komentáře