S rekonstrukcí zmizela z Václaváku i kritizovaná café tramvaj. Nyní se objevila u zvířat

Stěhování historické tramvaje z Václavského náměstí. Foto: Giancarlo LambertiStěhování historické tramvaje z Václavského náměstí. Foto: Giancarlo Lamberti

Podle zveřejněné fotografie je tramvaj umístěná u výběhu s lamami.

Před týdnem zahájená rekonstrukce horní části Václavského náměstí spojená s návratem tramvajové trati k sousoší svatého Václava souvisí i s koncem jiné tramvaje, dlouhá léta spojené s tímto místem.

Už v dubnu musela místo opustit souprava historické pražské tramvaje složená z motorového vozu číslo 2077 a vlečného vozu číslo 1429.

Návrat tramvají na Václavské náměstí zahájen. Trať se chystala 19 let, primátor má však skepsi

Tramvaj sloužila po vyřazení v Praze několik let v Plzni jako služební, kde nesla evidenční číslo 80. Na Václaváku poté fungovala přes 20 let jako kavárna s bistrem. Na náměstí se objevila 20. června 2001, kdy obsadila místo bývalé zastávky Václavské náměstí. Několikametrová kolej se pro ni tehdy vybudovala nově.

Stavba kolejiště pro umístění café tramvaje.Stěhování historické tramvaje z Václavského náměstí. Foto: Giancarlo LambertiStěhování historické tramvaje z Václavského náměstí. Foto: Giancarlo Lamberti

Zatímco návštěvníci podnik v hodnoceních dlouhodobě kritizovali za nepatřičně vysoké ceny a špatný servis, v posledním roce řešili tramvajovou kavárnu i úředníci Prahy 1. Už loni totiž provozovateli vypověděli smlouvu na pronájem místa. Ten však v historických vozech podnikal dál a navíc kolem nich postavil zahrádku, na kterou podle Prahy 1 neměl povolení ani za ni neplatil poplatek za zábor.

Veřejný prostor má pravidla svého užívání a ty se mají dodržovat. To platí pro všechny stejně,“ uvítal v dubnu odvoz tramvají předseda finančního výboru Prahy 1 Giancarlo Lamberti. Ten fotky z odvozu zveřejnil i na sociálních sítích.

Provozovatel měl nájemní smlouvu s hlavním městem, která mu však byla v minulém roce vypovězena. Zároveň subjektu vypršelo povolení pro dočasnou stavbu,“ uvedl zastupitel.

Historická tramvaj a vlečný vůz se poté objevily v nabídce realitní kanceláře k prodeji za půl milionu korun. „Kavárna je kompletně vybavená, včetně rozvodů elektřiny, rozvodů vody, odpadů a WC,“ citoval z nyní již nedostupného inzerátu web Novinky.cz.

Podle webu Pražské tramvaje oba vozy nyní odkoupil nový majitel a přesunul je do Zooparku Zelčín, kde se počítá s jejich dalším využitím. Podle zveřejněné fotografie jsou umístěny u výběhu s lamami.

Tagy historická tramvaj praha tramvaje na Václavské náměstí
6 komentářů