Rychlíky Liberec – Pardubice čeká jedenáct týdnů výluky kvůli opravě na rozhraní krajů

Motorový vůz 843 u Staré Paky. Foto: České dráhyMotorový vůz 843 u Staré Paky. Foto: České dráhy

Správa železnic na více než dva měsíce zastaví provoz na trati Liberec - Jaroměř v úseku Horka u Staré Paky - Mostek. Vlaky po opravě nepatrně zrychlí.

Správa železnic začne od 7. září s nepřetržitou výlukou na trati mezi Libercem a Hradcem Králové v úseku Horka u Staré Paky – Mostek. Osmikilometrový úsek opraví za 226 milionů korun společnost Chládek a Tintěra, Pardubice a její dceřiná firma Hrochostroj.

Zakázka je nakonec o necelých devět milionů korun levnější, než byla odhadovaná cena. Trať na rozhraní Libereckého a Královéhradeckého kraje nečeká zásadní modernizace, jen větší oprava. Na šesti kilometrech se má zrychlit o 10 km/h, na 1,2 kilometru pak o 5 km/h.

Správa železnic už dříve odmítla, že by cena za opravu byla příliš vysoká. „Jednoduchý přepočet na kilometr délky stavby je zavádějící. Součástí této opravné práce je oprava 7 mostů, 11 propustků, 6 konstrukcí přejezdů, lokální opravy železničního spodku a oprava nefunkčního odvodnění,“ tvrdí mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Technická zpráva v zadávací dokumentaci uvádí, že úpravy trati povedou k dalšímu zkrácení jízdních dob, zlepšení obratu souprav a zvýšení stability grafikonu. „Toto dále zatraktivní využívání železniční dopravy pro cestující,“ uvádí Správa železnic.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice Hrochostroj Mostek - Horka u Staré Paky trať 030 Liberec - Pardubice
34 komentářů