Ryanairu spadl zisk o pětinu. Kvůli levnějším letenkám a dražšímu palivu

Boeing 737-800 společnosti Ryanair na odletu z Prahy. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Ryanair na odletu z Prahy. Foto: Letiště Praha

Největší evropský nízkonákladový letecký dopravce Ryanair vydělal za své první čtvrtletí (duben – červen) 243 milionů eur, o 21 %

Největší evropský nízkonákladový letecký dopravce Ryanair vydělal za své první čtvrtletí (duben – červen) 243 milionů eur, o 21 % méně než před rokem. K poklesu zisku došlo i přes nárůst počtu cestujících o 11 %. Firma ho vysvětluje hlavně konkurenčním bojem, který vedl ke snížení cen letenek o 6 % a současně vyššími náklady na letecké palivo.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků Ryanair Holdings. Firma už dříve varovala, že zisk bude za původními plány zaostávat. Počet cestujících stoupl o 11 % na 42 milionů, tržby o 11 % na 2,3 miliardy eur. Podle zprávy průměrná cena letenky klesla o 6 % na 36 eur.

Nejslabšími trhy bylo Německo a Velká Británie. V Německu dovolili Lufthanse koupi Air Berlin a ta prodává nadbytečnou kapacitu za podnákladové ceny. V případě Velké Británie se obavy z Brexitu projevují na důvěře a výdajích zákazníků,“ uvedl šéf Ryanairu Michael O´Leary.

Firma si naopak pochvaluje, jak se jim daří z každého cestujícího získat dodatečné příjmy za další služby. Tržby za služby typu přednostní nástup či výběr sedačky v letadle stouply meziročně o 25 %, dosáhly už 800 milionů eur. Celkový příjem na cestujícího tak stagnoval na 55 eurech.

Za poklesem zisku firma vidí i náklady na palivo: meziročně stouply o 24 % (i se započítáním růstu provozu), bez nákladů na kerosin jednotkové náklady stouply o 4 % hlavně kvůli nákladům na konsolidaci Lauda Air a zvýšení mezd o 21 %.

Ryanair už minulý týden oznámil, že kvůli uzemnění letadel 737 MAX poroste pomaleji, než plánoval. Namísto sedmiprocentního růstu plánuje růst o tři procenta. Prvních 5 737 MAX má firma obdržet až v lednu, do začátku letního letového řádu jich má mít 30. O´Leary potvrdil, že v 737 MAX má velkou důvěru a pomůže firmě dál snížit náklady.

Tagy Ryanair
Žádné komentáře