Ryanair propadl do velké ztráty, na účtech drží ale téměř čtyři miliardy eur. Prodá sedm letadel

Boeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště Praha

Ryanair očekává, že za celý finanční rok klesne počet cestujících o 60 %, krizi vidí jako velkou příležitost k posílení své pozice.

Letecká společnost Ryanair podle očekávání propadla v prvním čtvrtletí svého finančního roku do ztráty ve výši 185 milionů eur, loni za stejné období od dubna do června vydělala 243 milionů eur. Firma současně oznámila ale velmi silnou finanční pozici: na účtech má necelé čtyři miliardy eur.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků. Ryanair v červnu přepravil pouze půl milionu lidí, což souvisí s odstavením letadel kvůli pandemii. Přepravní čísla Ryanairu ukazují, že ani zlevnění letenek nezaplní letadlo: obsazenost dosáhla v červnu jen 61 %, jinak létá Ryanair dlouhodobě s více než z 90 % plnými letadly.

Současné období označil Ryanair jako nejnáročnější ve své historii. Ve své zprávě dopravce uvedl, že do konce července vrátí cestujícím peníze z 90 % všech zrušených letů. Ryanair si neopomněl ve své zprávě pro investory postěžovat na servery typu Kiwi.com, které podle něj proces vracení peněz za letenky zdržují.

Ryanair tvrdí, že z krize vyjde jako dlouhodobý vítěz. Dokládá to i stavem své rozvahy: na účtech má 3,94 miliardy eur, ještě o něco více než měl dopravce na konci března. Firma chce další měsíce využít k dalšímu hromadění hotovosti, plánuje prodej sedmi nejstarších Boeingů 737-800. K financování firma využila i britský vládní program pro velké firmy na pomoc v koronavirové krizi. V prezentaci pro investory si dopravce přitom postěžoval, že vlády jednotlivých zemí pomáhají aerolinkám, celkově spočítal podporu na 30 miliard eur. V řadě případů chce pomoc napadnout u soudu. „Nelegální státní podpora povede k nabízení letenek na úrovni pod náklady,“ dodal Ryanair ve zprávě.

Největší evropská letecká společnost očekává, že v srpnu se dostane zhruba na 60 % loňského provozu, v září na 70 %. I nadále počítá s převzetím letadel 737 MAX 200 v závěru roku. Za celý finanční rok očekává propad počtu cestujících o 60 %. Ryanair ale chce využít problémů jiných dopravců k další expanzi.

Tagy Ryanair Top
37 komentářů