Ryanair prohrál spor o státní pomoc evropským aerolinkám

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Ryanair se proti verdiktu odvolá, soudy čeká ještě 14 jeho dalších žalob proti státní pomoci.

Podpora některých leteckých dopravců není podle Tribunálu Evropské unie diskriminační. Vyplývá to z dnešního verdiktu soudu, kterým zamítl žalobu irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair na Evropskou komisi. Dopravce se odvolá k Soudnímu dvoru EU.

Ryanair žaloval Evropskou komisi za to, že schválila Francii a Švédsku podporu leteckým společnostem Air France a SAS. Irský dopravce čerpal peníze od různých států jen formou záruk za úvěry nebo přímo státní úvěry, dotaci na záchranu ale nikdy nezískal.

Soud konstatoval, že státní pomoc obou vlád ale byla v souladu s unijními pravidly. „Režim pomoci je vhodný k vyrovnání ekonomických škod způsobených pandemií covidu-19. Nejde o diskriminaci,“ uvedl soud.

V případě Francie Ryanairu vadilo, že Evropská komise (EK) schválila program pomoci, na jehož základě získalo odvětví letecké dopravy možnost odkladu plateb některých daní. V případě Švédska irská společnost u soudu napadla ručení státu za úvěry leteckým společnostem. Obě zmíněná opatření pomohla aerolinkám Air France a SAS.

Jde o první ze dvou žalob, kterou soud od Ryanairu kvůli pomoci řešil. Ryanair jich podal celkem šestnáct, prakticky proti všem podporám svých konkurentů.

Ryanair v tiskové zprávě oznámil, že se odvolá. „Nemáme žádnou bohatou a silnou domovskou zemi, která by nás v době potíží podpořila. A nechceme žádnou diskriminační podporu jen pro některé. Cestou z krize je hledání úspor nákladů a větší efektivita,“ uvedla firma v prohlášení. Podle Ryanairu jsou politici „posedlí představou o domácích aerolinkách“.

Tagy Evropská unie Ryanair státní pomoc aerolinkám Tribunál Evropské unie
16 komentářů