Ryanair překvapil poklesem zisku, z poklesu viní teplé počasí, piloty i fotbal

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Hospodaření největší nízkonákladové letecké společnosti může ovlivnit fotbalový šampionát i počasí na severu Evropy. I těmito důvody Ryanair vysvětlil pokles

Hospodaření největší nízkonákladové letecké společnosti může ovlivnit fotbalový šampionát i počasí na severu Evropy. I těmito důvody Ryanair vysvětlil pokles zisku za druhé čtvrtletí.

Ryanair ohlásil pokles zisku o pětinu na 319 milionů euro, tržby stouply o 9 % na 2,079 miliardy euro. Firma v oznámení pro burzu vysvětluje pokles tím, že musí platit svým zaměstnancům více peněz, než v minulosti. Mzdové náklady byly podle Ryanairu o 34 % vyšší, především kvůli navýšení mezd pilotů o pětinu a více letovým hodinám. Navíc podle firmy byly průměrné ceny letenek nižší, než se čekalo. Průměrná cena letenky klesla pod 39 euro, Ryanair jako důvody uvádí například mistrovství světa ve fotbale nebo nezvykle vysoké teploty na severu Evropy.

Oznámení přichází v době, kdy firmu čeká další vlna stávek pilotů či palubního personálu. Tento týden firma ruší 300 letů právě kvůli stávkám. Vyšší náklady také přineslo dražší palivo.

Ryanair i přes pokles zisku a stávky stále očekává, že za celý rok vydělá nejméně 1,25 miliardy euro. Aerolinka opět varovala před nedořešeným exitem a jako jednu z možností uvedla, že by omezila hlasovací práva akcionářů mimo Evropskou unii, aby firma zůstala stále dopravcem podle legislativy EU.

easyJet naopak oznámil  lepší výhled hospodaření na celý rok. Optimističtější čísla firma předpovídá i přes přiznání ztrátového byznysu na berlínském letišti Tegel, kde firma obsadila část slotů po Air Berlin. Také easyJet ale připustil, že prodeje letenek mohlo ovlivnit teplé počasí zejména ve Velké Británii, které snižilo poptávku cestujících po letech do Středomoří.

Tagy easyjet Ryanair
1 komentář