Ryanair postihla další velká stávka, zrušil téměř šestinu letů. Česka se nedotkne

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Ještě nedávno téměř neznámá aktivita začíná být běžnou součástí provozu u největší nízkonákladové letecké společnosti v Evropě. Ryanair dnes čelí

Ještě nedávno téměř neznámá aktivita začíná být běžnou součástí provozu u největší nízkonákladové letecké společnosti v Evropě.

Ryanair dnes čelí další velké stávce, tentokrát u německých a nizozemských pilotů. Kvůli tomu musela firma dnes více než 400 z 2400 naplánovaných letů.

Původně měli stávkovat jen piloti v Německu, Belgii a Švédsku, včera oznámili připojení k protestu i nizozemští kolegové. Tamější soud zamítl stížnost Ryanairu, aby stávku nepovolil. Protest pilotů tak postihne kolem 55 tisíc lidí.

V případě letů do Česka by nemělo dojít ke zrušení jediného letu, letět má i naplánovaný spoj z nizozemského Eindhovenu a belgického Charleroi, tedy do zemí, kde stávka probíhá.

Největší škrty v letovém řádu postihnou Německo, kde zruší 250 letů. 104 je zrušeno v Belgii, 42 ve Švédsku. V Nizozemsku měla stávka postihnout 22 letů, podle Ryanairu se ale podařilo výpadek nahradit.

Piloti stávkují kvůli pracovním podmínkám i přístupu zaměstnavatele. „Je potřeba, aby se změnila celá kultura ve firmě,“ uvedla v prohlášení například nizozemská asociace pilotů. Ryanair opakovaně připomínky odmítá a upozorňuje, že firma pilotům výrazně letos zvýšila mzdy o pětinu.

V Ryanairu nebyly dlouho ani odbory. Teprve loňské masivní rušení letů kvůli nedostatku personálu vedlo i k jejich založení, firma je dlouho odmítala uznat.

Tagy Ryanair stávka
Žádné komentáře