Ryanair poprvé prodělal i v hlavní sezóně, na účtech má však více peněz než na začátku pandemie

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Irskému dopravci vyplatit v létě Boeing 250 milionů eur.

Ještě nikdy ve své historii Ryanair ve třetím čtvrtletí neprodělal. Až pandemie koronaviru zařadila největší evropskou aerolinku mezi dopravce, kteří jsou ve ztrátě i v hlavní letní sezóně.

Vyplývá to z dnešního oznámení výsledků. Ryanair současně varoval, že kvůli současné situaci bude muset ještě dál redukovat již dříve výrazně seškrtaný letový řád a omezit provoz v příští letní sezóně až o polovinu.

Ryanair za třetí čtvrtletí prodělal 197 milionů eur, loni za stejné období vydělal 1,15 miliardy eur. Počet cestujících klesl o 80 %: z 86 milionů na 17 milionů. Ještě loni byla obsazena v létě letadla z 96 %, loni od července do září jen ze 70 %. Tržby klesly meziročně o 78 %.

Firma v prohlášení uvedla, že není příliš optimistická ohledně dalšího vývoje, především kvůli nekoordinovanému přístupu jednotlivých vlád k omezování cestování kvůli pandemii koronaviru. V Česku firma zastavila všechny lety z Brna a Ostravy na zimu, v Praze omezila letový řád o dvě třetiny.

Ryanair i přes krizi zůstává finančně mimořádně silný: na účtech má 4,5 miliardy eur, o 700 milionů eur více než v březnu hodnotu letadel vyčíslil na 7 miliard eur. Účty firmy posílila v létě kompenzace od Boeingu v hodnotě 250 milionů eur za pozdní dodání letadel 737 MAX. Ryanair aktuálně očekává převzetí prvních letadel na začátku příštího roku. Konečná výše kompenzace podle Ryanairu ještě není s Boeingem dořešená.

Tagy Ryanair
22 komentářů