Ryanair podle Irish Independent jedná o nákupu nových boeingů

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Ryanair jednání nepopřel, soustředí se ale na finalizaci současné smlouvy na nová letadla.

Letecká společnost Ryanair jedná podle irského listu Irish Independent v době největší letecké krize o nákupu až 200 nových letadel Boeing 737 MAX.

Irish Independent se odvolává na své zdroje. Jednání se vedou o nákupu 150-200 kusů letadel 737 MAX, podle listu má k podpisu dojít těsně poté, co letouny opět dostanou  povolení k provozu. Pokud by došlo k podpisu, šlo by letos o bezkonkurenčně největší objednávku letadel.

V případě Ryanairu má takový postup částečně logiku. Irský dopravce s Boeingem v minulosti dvakrát uzavřel velkou smlouvu na dodávku letadel v době, kdy byl trh v hlubokých problémech. Jednou po útocích v roce 2001 v USA, podruhé v době hospodářské krize v roce 2008. Ryanair se tak dostal k letadlům vždy velmi levně v porovnání s konkurencí. I díky tomu má výhodu v podobě nižších nákladů.

Ryanair ve vyjádření irskému rozhlasu RTE jednání zcela nepopřel, šéf aerolinek (nikoliv celého holdingu) Eddie Wilson ale uvedl, že prioritou je dořešení objednávky na 210 letadel 737 MAX. Firma má pevnou objednávku na 135 letadel a opci na 75 dalších.

V září Ryanair přepravil 5,1 milionu cestujících, o 64 % méně než v loňském září. Oproti loňskému září vypravil Ryanair o 53 % méně letů, průměrná obsazenost klesla na 71 %.

Tagy boeing Ryanair
14 komentářů